Elektrokémia. Galvánelemek, Daniell-elem. Kérdés?
Nem nagyon értem az egészet. Konkrétan a Daniell-elemet olvasom, meg próbálom érteni, de nem megy.
Ugye van 2 elektródunk, egy cink és egy réz elektród. Na már most a cinkelektród oldódni kezt a fém elektrolitoldatába(ZnSO4) és nem értem mi váltja ki azt, hogy az oldatba csak úgy Zn2+ ionok mennek? Ennek oka van? Vagy csak úgy oldódik, és tudni kell? A másik amit nem értek, hogy a másik elektród a rézelektród. Itt pedig nem értem, hogy itt az oldatból hogy csak úgy a réz ionok hogy válnak ki rézzé, mi az oka ennek? Nem igazán értem, hogy a cink esetében miért nem történhetne az, hogy pl: cink válik ki a fémlemezre, míg réz esetében, réz ionok kerülnek az oldatba. Miért nem lehet fordítva?
Meg aki tud segíteni az segíthetne abban is, hogy a potenciálkülönbség miért akkor a legnagyobb, ha nincs köztük fémes vezető?
A kémiai potenciál segítségével lehet igazán megérteni, de ezzel talán nem szükséges még foglalkoznod. Egyszerűen vmi olyanról van szó, hogy:
- az ion kémiai potenciálja a fémben és az
elektrolitban eltérő
– bemerítés után folyamat indul meg, a fémion az
alacsonyabb potenciálú helyre vándorol
– a kialakuló elektromos tér megállítja a
folyamatot
Tehát van olyan fémion ami azt szereti ha víz veszi körül, míg a másik azt ha hozzá hasonlatos fémionok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!