A Föld tömegének hány százaléka élő és és hogyan változik a Föld történetének függvényében?
Mit értesz élővilág alatt? Az élő szervezetek tömegét? A termőföld beleszámít?
Egyébként elhanyagolható a Föld tömegéhez képest.
Hát ez így elég értelmezhetetlen. Az egész univerzumban minden "élő" és folyton változik, ergo mondható, hogy a Földnek is 100% ilyen. Apró molekulák, mikroszkópnyi élőlények mindenhol megtalálhatóak, maga a Föld egy élő bolygó.
Sejtem, hogy nem erre gondoltál, de nem tudom pontosan meghatározni, hogy mire akkor. Csak a Földfelszínre, tehát növények, állatok, emberek, vagy mire?
Tömegre ez mindenképp meghatározhatatlan, főleg, hogy mint mondtam, konkrétan azt sem tudja senki meghatározni, hogy mire gondolsz "élő" alatt.
Tehát baktériumok nélkül 560 milliárd tonna széntartalom.
Évente 100 mrd széntartalmú élet képződik.
Nem tudom mennyi egy élőlény átlagos széntartalma, legyen mondjuk 1/20, ekkor 10 000 milliárd tonna, ezt szorozzuk meg 3-mal mert a baktériumok tömege nagyobb mint a többi élőlényé.
Így kijön 2*10^13 tonna, vagyis 20 ezer milliárd tonna.
Ez egy alsó becslés, lehet még ennél is több a baktérium, illetve nem tudom mekkora részt képviselnek a se gomba se állat se növény se baktérium kategóriákba sorolt élőlények.
Hopp, 3*10^13 tonna.
De a fenti számtól nagyságrendi eltérés szerintem nincs.
A Föld tömege 6*10^21 tonna, tehát az élőlények tömege százmilliomod vagy kétszázmilliomod része a Földének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!