Meg akarom érteni a Világmindenséget! Hogyan kezdjek hozzá?
"Ezt elsősorban bölcsészek szokták dacosan hajtogatni, mert nem értenek a természettudományokhoz."
Igen, bölcsész vagyok, de egyáltalán nem nem erre gondoltam. A természettudományok fontosak, de nem az alfa és az omega.
A világmindenséget egyébként a halálod után fogod teljes egészében megérteni. És azt is, hogy itt mire gondoltam.
Üdv!
Leftlegged Player :)
Én nem vagyok bölcsész, természettudományos képzettségú vagyok, de én is egyetértek az előttem szólóval. A természettudomány bizony nem a világmindenség megértésének kulcsát adja. Sokan elfelejtik (vagy csak nem is tudták, vagy nem figyeltek), hogy a természettudományok kizárólag megismételhető kísérletekkel foglalkoznak, csak reprodukálható kísérletek, eseményekre vonatkozó "törvényeket" (valójában összefüggéseket, vagy talán mondhatjuk statisztikailag szignifikáns függvénykapcsolatokat) fogalmaz meg. (És persze falszikfikálható, önellentmondás-mentes, lehetőleg egyszerű/szép kell legyen a törvény)
A világmindenség, mint olyan (keletkezése, célja, lezajlása) egy nem megismétlehető kísérlet, azaz nem általánosíthatjuk természettudományos ismereteinket rá, legalábbis a science saját törvénye szerint. -
Persze fel lehet rúgni ezt a törvényt, ha annyira hiszünk a megismételt kísérletetinkből levont összefüggésekban, hogy magára a mindenségre vonatkoztatjuk, de ez már nem tudomány, ez már hit kérdése. És hinni meg sokminden másban is lehet, itt már nem lehet különbséget tenni.
Na, nagyon sokan felhivtak a figyelmet a tudomany gyengeire, miszerint a "vilgamindenseg" megismerese nem lehetseges pusztan tudomanyos ezkozokkel. OK. Akkor azokat a dolgokat, amik kimaradnak a vizsgalatbol, megis milyen modon probaljak megerteni? Amennyiben az a modszer nem tudomanyos, honnan veszik, hogy a megismeres, amit igy szereznek valos, es valoban a vilagmindenseg egy igazsagat mutatha meg?
Mert sok embertol hallottam mar olyat, hogy "spiritulais megismeres"... szerintem, ez ugy ahogy van baromsag. Mit ismersz meg? Az valoban a vilag igazsaga, vagy csak a sajat tevkepzeted szerint az? Honnan tudod elkuloniteni a kettot?
Sajnos el kell ismerni, hogyha valaki VALOBAN a vilagmindenseg izagsagait akarja megerteni, es nem mindenfele fantazmagoriat, annak nincs a tudomanyon kivuli alternativaja.
"Az valoban a vilag igazsaga, vagy csak a sajat tevkepzeted szerint az? Honnan tudod elkuloniteni a kettot?"
A halálközeli élményeket átélt emberek ugyanazokat a gondolatokat élik meg a világ minden táján.
Valóban nem tudományosan alátámasztható valóság, de azt sem tudod tudományosan alátámasztani, hogy egy boldog percet rövidnek élsz meg, egy unalmasat hosszúnak. Mégis úgy van.
Üdv!
Leftlegged Player :)
"A halálközeli élményeket átélt emberek ugyanazokat a gondolatokat élik meg a világ minden táján. "
Honnan tudod, hogy ennek nem fiziologiai okai vannak? Marmint a fenyes alagut... a testen kivuli erzekelest soha senkinek nem sikerult hitelt erdemloen bizonytania, marmint azt, hogy valaha ilyen tortent. Persze televannak ezoterikus konyvek ezekkel a "tapasztalasokkal", dehat UFO tortenetekkel is...
"azt sem tudod tudományosan alátámasztani, hogy egy boldog percet rövidnek élsz meg, egy unalmasat hosszúnak. Mégis úgy van."
Mint ahogy a ezt az abrat is mozgonak latod, megse mozog:
[link] Ugy erzed... attol az meg nem lesz igazsag.
azt sem tudod tudományosan alátámasztani, hogy egy boldog percet rövidnek élsz meg, egy unalmasat hosszúnak.
De bizony, hogy alá lehet támasztani tudományosan a szubjektív időérzékelést!
A másik, hogy a világmindenséget csak a halálunk után tudjuk majd megérteni. :D:D:D Honnan tudod? Te már egyszer meghaltál? Vagy vki visszajött onnan neked elmondani, hogy mit is tapasztalt? A halálközeli élményekről pedig ne is beszéljünk! Nincs kedvem most hosszan leírni, hogy mennyire hiteltelenek az ezzel foglalkozó szenzációhajhász könyvek. Talán majd holnap...
"Nem tanácsként mondom, de egyes LSD használók elmondásaik szerint megértették az univerzumot."
Ez nagyon jó!!! :D Rég röhögtem ilyen jót! Pokolba a sok tanulással, agyalással, doktori disszertációval! LSD-t az embernek, aki meg akarja érteni az univerzumot! Ez tényleg sokkal járhatóbb út. :D
Köszi a sok választ,nagyon örültem neki!:)
Nem vagyok diák,régóta idejárok már,és tudom h kissé bugyuta a kérdés,de szerettem volna feldobni kicsit a témakört,és normális,értelmes,elgondolkodtató válaszokat vártam/várok!
Engem a részecskefizika és a csillagászat érdekel a leginkább,és ezekben találom a legtöbb lehetőséget a "megértésre".Ill. ezek azok a tudományágak,amikben jelenleg a legtöbb találgatás van.
Nagyon érdekel Garrett Lisi mindenség elmélete,érdekes,ezt senki sem hozta szóba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!