Érdekel a biológia - milyen könyvekkel kezdjek?
A Fonyó tényleg hardcore, de tényleg jó - csak azért elég sok előismeret is kell hozzá, hogy megértsd, meg főleg ahhoz, hogy hatékony sebességgel tudd olvasni. Ezt a könyvet használják az orvosi egyetemeken sztenderd élettan tankönyvként.
"Alapozó" műfajt én sem annyira tudok, mert engem kislány koromban kapott el az emberitestet-megismerni-akarós korszak, és gyerekeknek szánt ismeretterjesztő könyveket bújtam elsősorban.
De az Oláh Zsuzsák tényleg jók, annak ellenére, hogy "csak" gimis tankönyvek.
Ráadásul van bennük egy csomó könyvajánlat is, témánként ;)
Ha az emberi agy működése ill. a gondolkodás érdekel, guglizz esetleg kognitív tudományok (cognitive science) témában. Ha rájössz, hogy tényleg érdekel, akkor esetleg hasznodra lehet az infó, hogy a BME-n van ilyen mester szak, és szinte alig van olyan BSC képzés, amiből ne lehetne hozzá elegendő beszámítható kreditet összevadászni, főleg, ha már menet közben rájössz, hogy oda akarsz majd kilyukadni.
Könyvek még:
A Világ Egyetem sorozatban vannak jó darabok, de azok inkább egy-egy témára "zoomolnak", mint átfogó képet rajzolnak. Én pl. szerettem Daniel C. Dennett-et, meg William H. Calvint, azok közül, amiket itt a könyvespolcomon hirtelen látok.
Kognitívos könyvek meg az Osirisnak vannak, pl. Sekuler-Blake: Észlelés, vagy Baddley: Az emberi emlékezet (azért ezt a kettőt írtam, mert ezek úgy vannak felépítve, hogy nem támaszkodnak alapos biológiai háttértudásra, hanem szemléletesen elmagyarázzák a szükséges részeket - és mellesleg nagyon könnyen érthető formában).
Majd biztosan járnak még erre nálam vájtfülűbbek, de azért remélem, kicsit segítettem ;)
Hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!