Biológia. Nem értek valamit, elmagyaráznátok?
Vagyis 2 dologról lenne szó. Lehet, hogy már a gondolatmenetben is hiba van. Főleg a 2.-on agyalok napok óta. Előre is köszönöm a segítséget:)
1. A gyerek és az anya vére elvileg csak szüléskor keveredik? Hát akkor hogyan táplálja az anya?
2. Ha a vérük tényleg keveredik, és az Rh rendszerben ez baj (immunválasz, ellenanyag termelés) akkor az AB0 rendszerben nem baj?? Miért nem csapódik ki a vérük? Nem értem.
szia!
Nem keveredik a vérük! Gondolj bele, anyukám B+, én meg B- vagyok. Meg is haltunk volna. ő mondjuk kapott injekciót a kicsapódás ellen, de a szülés körüli vérzésekre vonatkozik! Terhesség alatt a baba elszívja azt, amire szüksége van, de nem keveredik a vér.
Úgy próbáld elképzelni, ahogy a léghólyagocskákban a tüdőnkben kicserélődik az oxigén dús vér és a használt. Ott sem keveredik össze, hanem ozmózissal szívódik át az oxigén a vékony hártyán.
Tehát azért nem számít, hogy milyen vércsoportú a baba és az anya, mert a 2 vér nem ér egymáshoz!
A tápanyagok is ugyanígy jutnak át?
(egy laikus)
"A baba a saját tápcsatornáját csak születése után kezdi használni"
Tudtommal ez nem teljesen igaz... nyel a megzatvizbol + az emesztoszervek valadekait is le kell bintania. Lehet szeklete a magzatnak.
De egy orvosnak kellene mondania erre valamit.
Az alapvető probléma, hogy vannak antitestek, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy átjussanak a méhlepényen a magzati vérkeringésbe. Ha a magzat Rh+, akkor a vére hordozza az Rh antigént, ha az anya Rh-, akkor lehet a vérében Rh ellenes ellenanyag, ami átjut a méhlepényen. Ebben az esetben a magzat vérébe kerülve immunválaszt vált ki. Szerencsére ez az ellenanyag alapból nem termelődik, csak ha érintkezett már a szervezet az Rh antigénnel.
A szülésnél sérülnek a méhlepény és a köldökzsinór erei, így az anya és a magzat vére keveredhet. Ennél a direkt keveredésnél természetesen minden ellenanyag reagál a megfelelő antigénnel, ha van. Viszont mivel az immunválasz kialakulása viszonylag lassú, a szülés során ez nem jár különösebb veszéllyel a magzatra nézve. Csak sajnos az ellenanyag termelés a későbbiekben fennmarad, így a későbbi terhességeknél problémát okozhat.
"Tudtommal ez nem teljesen igaz."
Nos igen, a biológiában semmi sem _teljesen_ igaz, ha mást nem hát ezt megtanultam. Ez sem. :) De azért néha érdemes kicsi egyszerűsítéseket tenni, és aztán kiszínezni a képet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!