Biológia. Nem értek valamit, elmagyaráznátok?
Vagyis 2 dologról lenne szó. Lehet, hogy már a gondolatmenetben is hiba van. Főleg a 2.-on agyalok napok óta. Előre is köszönöm a segítséget:)
1. A gyerek és az anya vére elvileg csak szüléskor keveredik? Hát akkor hogyan táplálja az anya?
2. Ha a vérük tényleg keveredik, és az Rh rendszerben ez baj (immunválasz, ellenanyag termelés) akkor az AB0 rendszerben nem baj?? Miért nem csapódik ki a vérük? Nem értem.
Ha érdekel a téma, akkor keress egy élettan tankönyvet (Pl. Fonyó - Az rvosi élettan tankönyve). Abban szépen le van írva, hogy is működik. És szerintem ez a rész akár olyannak is érthető, aki csak kb. közép-emelt szinten van biológiából.
De egyébként jókat írtak előttem.
Az anya és a magzat vére nem keveredik egymással a terhesség során.
És azért baj az Rh vércsoportnál, mert az antigének ellen termelt ellenanyagok át tudnak jutni a méhlepényen, míg az ABO vércsoportot meghatározó antigének ellen termelt ellenanyagok nem, mert azok túlságosan nagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!