Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért ugyanannyi az esélye...

Miért ugyanannyi az esélye annak, hogy fiú születik, mint ha lány, annak ellenére, hogy az y kromoszómát tartalmazó hímivarsejt gyorsabb?

Figyelt kérdés
2012. jan. 12. 20:31
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Miért lenne gyorsabb? Amúgy ha gyorsabb is, nem biztos, eléri a célt, ha meg el is éri, nem biztos, hogy egyesülni tud a petesejttel.
2012. jan. 12. 20:38
 2/12 anonim válasza:
Mert nem mindegy mikor érkezik meg a petesejthez. A lassabb hímivarsejtek tovább élnek(XX-ek), így ha pete érés előtt történ az ejakuláció, akkor több esélye lesz, hogy lány lesz a gyerek :)
2012. jan. 12. 20:40
 3/12 anonim ***** válasza:

nem igaz. a férfi XY, a nő pedig XX

a nő petesetjei egytől egyig X-ek, a férfié pedig 50-50%-ban X és Y. tehát ha az ondóban van pl 1 millió, abból 500 ezer X és 500 ezer Y.

2012. jan. 12. 20:47
 4/12 anonim ***** válasza:
így ha egyesülnek, XX-tehát nő, vagy XY-tehát férfi lesz
2012. jan. 12. 20:48
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem ér semmit a gyorsaságával (amúgy én nem tudom, hogy szignifikánsan gyorsabb lenne), mivel nem csak sietni kell, hanem tartani az irányt, erősnek lenni, megtalálni a petesejtet, átverekedni magát a corona radiata-n, megkezdeni a burok lebontását (ehhez kell egy kisebb "hadsereg", ennélfogva aki először ér oda, az kisebb eséllyel fog megtermékenyíteni, mert előbb dől ki, mint be tudná fúrni magát), és csak utána lehet szó egyesülésről.

Ez az embriológiai magyarázat. Az evolúciós meg a Fisher-féle modell az 1:1 nemarányra azonos költség mellett, de az más, arról szól, hogy miért van egy populációban azonos arányban hím és nőstény (vagy embernél nő és férfi), ha egyszer egy férfi akár több tucat nőt is megtermékenyíthet, szóval ez "tiszta pazarlás" a természet részéről, mert így tutira lesznek olyan hímek (férfiak), akiknek sosem jut nőstény (nő). Az a modell ezt a paradoxont magyarázza (megérthető a logikája, az egzakt bizonyítás kicsit macerásabb).

2012. jan. 12. 20:49
 6/12 anonim ***** válasza:

csefy: igen, így van. De a kérdező pont arra kérdezett rá, hogy ő úgy tudja, az a hímivarsejt, amelyik Y-t tartalmaz, nem X-et, az gyorsabb (kisebb a fejben a DNS mennyisége, vagyis könnyebb, ez logikus), ennélfogva nagyobb az esélye először a petesejthez érni, vagyis az ő ismeretei alapján nagyobb az esélye az apai oldalról Y-t kapni, ami ugyebár XY, vagyis férfit eredményez. Akkor nem érti, ha ennek nagyobb az esélye, miért van mégis kb. ugyanannyi nő, mint férfi, hiszen több férfinak kéne lennie.

(Amúgy most jut eszembe, vicces, de demográfiai adatok alapján tényleg több fiú születik, később viszont nőtöbblet alakul ki. De nem tudom, ennek az eltolódásnak a mértéke mennyiben egyezik meg az X-et és az Y-t tartalmazó hímivarsejtek közti relatív súlykülönbség mértékével.)

2012. jan. 12. 20:54
 7/12 anonim válasza:
20:40-es vagyok, én a válaszomat Czeizel Endrére, a híres genetikusra alapoztam. Ő mondta, hogy az x-ek tovább élnek, az y-ok meg gyorsabbak és ennek segítségével, hogy lehet praktikázni, hogy fiú vagy lány legyen a születendő baba. (Rádióban mondta ezt el egyszer.:)
2012. jan. 12. 20:58
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, főleg az ötödiket!:)
2012. jan. 12. 21:48
 9/12 anonim ***** válasza:
Nem ugyanannyi, pont emiatt a pici súlykülönbség miatt egy nagyon kicsit valószínűbb, hogy fiú születik.
2012. jan. 12. 22:02
 10/12 anonim ***** válasza:

100 lányra 105 fiú jut a születéseknél, normális körülmények között.

Aztán ez kb. 40 éves korukra egyenlítődik ki.

2012. jan. 12. 23:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!