Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Elmagyarázná nekem valaki a...

Elmagyarázná nekem valaki a konvergens sorozat (Kalkulus I. ) definícióját?

Figyelt kérdés

Én tudom, hogy mi az a konvergencia és tudom használni a feladatokban, de a definíció nekem teljesen kínai, márpedig meg kell tanulnom.

Ugyebár így néz ki (nem tudtam alsó indexet csinálni az n-eknek, de aki tudja, mi ez az tudja, hol van alsó indexben):

=========================================================

Az <xn> R-beli sorozatot konvergensnek nevezzük, ha létezik x ∈ R, hogy bármely ε > 0 esetén létezik n(ε) ∈ N, hogy bármely n≥n(ε)-ra (n ∈ N) d(x, xn ) < ε teljesül. Az x ∈ R számot <xn> sorozat határértékének nevezzük. Azt, hogy <xn> konvergens és határértéke x, így jelöljük:

lim x = xn

vagy

xn --> x.

=========================================================

Ez volt a definíció. Na most:

- Mi az az ε?

- Miért >0?

- Hogy lesz n-ből n(ε)?

- Egyáltalán mi ez az egész?

2012. jan. 5. 12:20
1 2
 11/11 anonim válasza:

A konvergens sorozat korlátos!

Ha egy sorozat monoton és korlátos, akkor a sorozat konvergens.

Mikor korlátos?

Az {an} (sorozat) felülről, és alulról korlátos, ha létezik felső és alsó küszöbindexe, amely eleme a valós számok halmazának. Szóval, ha tagjainak halmaza korlátos számhalmaz (felülről, alulról)

Mikor monoton?

Az {an} számsorozat (szigorúan) monoton növekedőnek, illetve csökkenőnek mondjuk, ha minden n indexre

an < an+1 (ill. an > an+1

2017. jan. 10. 10:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!