Elmagyarázná nekem valaki a konvergens sorozat (Kalkulus I. ) definícióját?
Én tudom, hogy mi az a konvergencia és tudom használni a feladatokban, de a definíció nekem teljesen kínai, márpedig meg kell tanulnom.
Ugyebár így néz ki (nem tudtam alsó indexet csinálni az n-eknek, de aki tudja, mi ez az tudja, hol van alsó indexben):
=========================================================
Az <xn> R-beli sorozatot konvergensnek nevezzük, ha létezik x ∈ R, hogy bármely ε > 0 esetén létezik n(ε) ∈ N, hogy bármely n≥n(ε)-ra (n ∈ N) d(x, xn ) < ε teljesül. Az x ∈ R számot <xn> sorozat határértékének nevezzük. Azt, hogy <xn> konvergens és határértéke x, így jelöljük:
lim x = xn
vagy
xn --> x.
=========================================================
Ez volt a definíció. Na most:
- Mi az az ε?
- Miért >0?
- Hogy lesz n-ből n(ε)?
- Egyáltalán mi ez az egész?
A konvergens sorozat korlátos!
Ha egy sorozat monoton és korlátos, akkor a sorozat konvergens.
Mikor korlátos?
Az {an} (sorozat) felülről, és alulról korlátos, ha létezik felső és alsó küszöbindexe, amely eleme a valós számok halmazának. Szóval, ha tagjainak halmaza korlátos számhalmaz (felülről, alulról)
Mikor monoton?
Az {an} számsorozat (szigorúan) monoton növekedőnek, illetve csökkenőnek mondjuk, ha minden n indexre
an < an+1 (ill. an > an+1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!