Lehet, hogy gyagya kérdés, de azért felteszem: Hová tágul pontosan a világegyetem? Mármint annak a nagy végtelenségnek is kell lennie "valamiben", nem?
"ha valami véges idővel ezelőtt felrobbant és a robbanás sebessége véges, akkor a világegyetem nem lehet végtelen."
Pontosan: a tömege véges, a térfogata véges (bár növekszik).
A benne húzható egyenes végtelen.
"Nem tágul sehová, mert végtelen"
De, tágul.
A végtelen is remekül tud tágulni, bár ezt tényleg elég nehéz megérteni, vagy szemléletesen elmagyarázni.
A világegyetem egy négydimenziós gömb, és az érzékelt világ ennek a szupergömbnek a 3-dimenziós határtere.
Ez analóg egy gömb alakú lufival, aminek a határfelülete egy kétdimenziós felület, csak a világegyetemet eggyel magasabb dimenzióban kell elkézelni (már ha ez sikerül valakinek).
Ahogy a lufin kívül nem létezik semmi, úgy a világegyetemen kívül sincs semmi, talán csak más lufik.
"23:42: már megint. Csakhogy ezzel lehet megmagyarázni hogy, hogy miért nagyobb az univerzum átmérője fényévekben, mint amennyi a kora."
Nagyon egyszerűen. Tegyük fel közel fénysebességgel tágul az univerzum. Ebben az esetben 3 dimenzióban terjed, vagyis az átmérője közel 2x akkora lehet mint a kora. Logika :)
Amúgy nem találtam rá semmilyen adatot, hogy mekkora az univerzum átmérője, de egyáltalán kéne neki lennie, ha "négy dimenziós"? :)
"A végtelen is tud tágulni, legfeljebb te nem érted. "
mert te aztán érted... nem?
a végtelen hogy a fészkes fenébe tágul? kevésbé van vége, mint azelőtt?
vagy mégis... hogy képzeled el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!