Az univerzum tágulásával lassul az idő? A fekete lyuk belsejében óriási világosság van?
És ezt most higgyem el?
Ha szerinted hülyeség amit írok, akkor légyszíves azt is írd le, hogy miért.
Az univerzum tágulásával lassul az idő, mert egyre csökken a gravitációs hatás, mivel az atomok egyre messzebb kerülnek. Viszont attól megállni sosem fog, hiszen közel nulla gravitációban is létezik idő.
A fekete lyuk belsejében nincs fény, ugyanis a fotonok is összepréselődnek valószinűleg.
A világosság meg egy emberi fogalom, fizikában értelmezhetetlen :)
"Az univerzum tágulásával lassul az idő, mert egyre csökken a gravitációs hatás, mivel az atomok egyre messzebb kerülnek. Viszont attól megállni sosem fog, hiszen közel nulla gravitációban is létezik idő. "
Eppen ezert gyorsulnia kellene nem? En ugy tudtam, hogy a fekete juk kozeleben lassul az ido... :-D
A kerdesre valaszolva nem hiszem, hogy szamottevoen valtozna, mivel az anyag mar most is eleg ritka, az ido folyasara csak nagyon minimalis hatast valt ki a jelenlegi gravitacio...
Hát azért az egy elég fontos részlete a kérdésnek hogy a tágulás alatt a galaxisunkon kívüli mozgást értjük, és a tejútrendszer és a benne lévő dolgok pedig a központ körül keringve valószínűleg állandó pályán vannak (napunk megközelítőleg ellipszis alakú pályán, körülbelül 1 millió km/h sebességgel kering a galaxis középpontja körül, nagyjából 226 millió évenként megtéve egy fordulatot), a tejútrendszer átmérője pedig 97 800 fényév.
Hozzánk talán legközelebbi az Androméda-galaxis amelynek távolsága a Naptól 2,5 millió fényév.
A tejútrendszer és az Androméda-galaxis is egy Lokális Galaxiscsoport tagja amelyhez még legalább 20 kisebb törpegalaxis tartozik és ezek egymáshoz való kölcsönhatásának nem néztem utána.
Szóval mikor azt mondjuk hogy tágul akkor a többi galaxis egymáshoz viszonyított elmozdulását értjük, de ezek gravitációs ereje a földre kisebb hatással van mint a Plútó gravitációs ereje a földre, szóval elég kicsi (a Plútós példát csak hasra ütésre mondtam a távolságok és méretek alapján)
A lényeg hogy olyan kis erőkről beszélünk hogy az idő torzulást ilyen szempontból elhanyagolhatónak vehetjük.
Sir Butcher
"A fekete lyuk belsejében nincs fény, ugyanis a fotonok is összepréselődnek valószinűleg."
Igazából bármilyen állítással a fekete lyukakról csak elvi szinten vitázhatok, de én úgy vélem hogy a fekete lyuk is anyagból áll így a fotonok összepréselődése valószínűtlen lenne, és ha ezen a vonalon haladunk akkor az tűnik nyilvánvalónak hogy a fény pont úgy viselkedik mint mikor egy téglafalra világit az ember ami szintén anyagból épül fel csak sokkal-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal kisebb sűrűségben.
Ha a tágulás miatt lassul az idő, akkor a tágulás is lassul,
de a tágulás gyorsul is.
Tehát ha a tágulás üteme 20x-el nő, az idő lassul 20x-el,
ezért a tágulás a táguló téridőben elhelyezkedő megfigyelő számára nem változik. Most mondhatnánk, hogy a tágulás egyre gyorsabban történik, sebessége exponenciálisan növekedik, valójában az idő is lassul.
Ebből elméletileg az következik, hogy vagy a tágulás nem létezik, vagy pedig az időre nincs hatással a tágulás, esetleg pont így történik, ahogy a fentiekben leírtam (habár ez nem biztos).
Egy alkimista
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!