Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » -10 Celsius fok alatt eshet a...

-10 Celsius fok alatt eshet a hó Közép-Európába éghajlatát figyelembe véve?

Figyelt kérdés
Olyan válaszokra vagyok kíváncsi, melyek tudományosan megalapozottak, pl: levegő alacsony vízgőz tartalma hosszabb fagy esetén.
2011. dec. 14. 21:55
 1/5 anonim ***** válasza:
Ilyen hőmérsékleten nem éri el a vízgőz azt a hőmérsékletet ahol kicsapódhat.
2011. dec. 14. 22:15
 2/5 anonim ***** válasza:

Sántít az érvelés. Kicsapódáshoz léhűlésre van szükség, nem elérni valamilyen hőmérsékletet. Az már inkább, hogy a hideg levegőből már kicsapódott lehűlés folyamán a nedvesség. Nem lehet olyan hideg, hogy további lehűlés során ne csapódhatna ki további nedvesség.

Havazás általában meleg fronttal érkezik. Itt lévő hideg levegő találkozik az érkező meleg levegővel ami lehűl és kicsapódik belőle a nedvesség. Közben a hőmérséklet emelkedik.

Visszatérve a kérdésre, igen eshet. Ha az érkező melegfront modjuk -20ról -12re emeli a hőmérsékletet.

2011. dec. 14. 22:38
 3/5 A kérdező kommentje:
Én is erre gondoltam, hogy mindenképp akkor esik , ha a hőmérséklet emelkedik előtte, de pl tartós -10-15 fokos hőmérséklet esetén, saját tapasztalataim alapján, nem hullik csapadék, csak úgy ahogy az előbb említetted.
2011. dec. 15. 10:16
 4/5 anonim ***** válasza:

A sarkokon, a hegyekben is lehet tartósan -10 körüli hőmérsékletem csapadék, De ezek sok esetben a domborzati viszonyokkal, a levegőtömegek gyors átrendeződése során változó relatív páratartalommal hozhatóak összefüggésbe.

Egy biztos; önmagában egy nagyon alacsony hőmérséklet még nem zárja ki a hóesés lehetőségét.

2011. dec. 15. 10:38
 5/5 A kérdező kommentje:
Most nem a szélsőséges esetekre vagyok kíváncsi, és Közép-Európáról beszélünk, konkrétan Magyarországról. Elmondom miért, mert saját tapasztalatom az évek során, hogy mikor tartósan csípős hideg van, viszonylag stagnáló hőmérsékletnél, akkor ilyenkor, csak akkor esik csapadék, ha előtte megemelkedik a hőmérséklet legalább 5-6 fokkal.
2011. dec. 15. 14:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!