Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Jelenlegi tudásunk szerint...

Jelenlegi tudásunk szerint hol vagyunk? Miért élünk?

Figyelt kérdés
Nagyon sok tudományos elmélet született arról a közelmúltban, hogy amit mi életnek/világnak ismerünk az mi is valójában. Gondolok itt például a Multiverzum-elméletre és Állatkert-hipotézisre, amik szerintem a legelfogadhatóbbak. :) Kinek mi a véleménye?
2011. dec. 7. 23:27
1 2 3 4 5
 21/47 A kérdező kommentje:
A normális választ egyébként köszönöm.
2011. dec. 8. 16:49
 22/47 anonim ***** válasza:

A kérdés pongyola, nem határozza meg pontosan, mire kíváncsi.

A miért több összefüggésben használatos.

Amikor azt kérdezem, miért esik a kő a földre, akkor lehetek arra kíváncsi, milyen szabályok érvényesülnek, hogy ez történik. Ebben az értelemben azt kell megválaszolni, mit jelent az a folyamat, amit életnek nevezünk, mik a belső törvényszerűségei, esetleg a külső mechanizmusok, amelyek hatnak rá.

Amikor azt kérdezem, miért hajt ki a fa ága, akkor arra vagyok kíváncsi, hogy milyen okok, feltételek szükségesek ehhez az eseményhez. Ebben az értelemben azt kell megválaszolni, mik az élet kritériumai, után pedig megvizsgálni, ezek meddig érvényesek egy emberre például, és a kritériumok csak szükségesek, vagy elégségesek is.

Amikor azt kérdezem, miért ette meg az egeret a macska, akkor a cselekvésének célját kerestem. Ebben az értelemben így szoktak fogalmazni: mivégre élünk, vagy mi az élet értelme (célja).

Amikor a kérdést filozófiai értelemben kérdezzük (legalábbis a fontosabb filozófusok munkái alapján), akkor tulajdonképpen az életben lezajló emberi cselekvések, azokhoz való viszonyulás, illetve a kölcsönhatás törvényszerűségeit próbáljuk megválaszolni. És mivel a válasz sokféle, mert nemcsak az egyes ember tudása, hanem mentalitása is befolyásolja, ezért már azt is vizsgálja a filozófia, miért adunk ilyen válaszokat (mik a belső összefüggések, törvényszerűségek).

Nem véletlen, hogy egy apró kérdésről filozófusok köteteket írnak, mint például Descartes a gondolkodás mibenlétéről.

Ennyire elvont kérdést érdemben vizsgálni csak úgy lehet, ha szinte minden szónak megadjuk az általunk használt jelentését, különben a válaszérv nem reakció, hanem akár semmi köze az előbbi észrevételhez, csak úgy általában egy vélemény. Efféle módon viszont a végtelenségig lehet társalogni minden különösebb előrejutás nélkül.

2011. dec. 8. 18:15
 23/47 A kérdező kommentje:
Igazad van, de én pont egyetemes értelemben kérdeztem. Illetve én azt vallom, hogy minden egyes dolognak köze van egymáshoz valamilyen módon. Példát is írtam, mire gondolok így nagyjából, született már hasznos válasz is, csak azokról kéne példát venni. :)
2011. dec. 8. 18:47
 24/47 anonim ***** válasza:
35%
miért gondolja néhány kérdező azt hogy azért mert ő tette fel a kérdést, ő itt a császár? azok a leghasznosabb válaszok eddig, amik rávilágítottak arra hogy mekkora idióta vagy.
2011. dec. 8. 19:29
 25/47 A kérdező kommentje:
Ennyi paraszt között nem csoda, hogy császárnak hiszi magát az ember. :) Komolyan mondok tíz miatyánkat csak menj el!
2011. dec. 8. 20:44
 26/47 anonim ***** válasza:
lol. imádkozz csak tovább a tudományhoz, soha nem lesz hozzá közöd se :D
2011. dec. 8. 21:22
 27/47 anonim ***** válasza:
Nem is értem, most komolyan azon vitatkoztok hogy az elméleti tudományok azok nem is tudományok? Ha így lenne akkor pl a kvantumfizika úgy ahogy van nem is létezne.
2011. dec. 8. 21:38
 28/47 anonim ***** válasza:
nem ezen. hanem azon, hogy olyan dolgokat tudománynak nevezni, amire a kérdező kérdezett, az tévedés. Lehet agyalni azon, hogy multiverum, meg állatkert-hipotézis, de ezzel nem leszünk okosabbak, nem fogunk előrehaladni semmit. Nem fogunk tudni ezekre kísérleteket végezni soha, majd ha eljut odaáig a tudomány, vagy az alienek, hogy esetleg bebizonyosodjon az állatkert-elmélet, akkor is annyi lesz hogy a sok kis sci-fi-rajongó majd elkezdi verni a mellét, hogy ő megmondta :D persze ha a vulkániak fognak megérkezni akkor a startrekesek fogják a mellüket verni, ha pedig a jedi-k, akkor meg a starwarsosok. Ha pedig kiderülne hogy léteznek varázslók, akkor a harry potter fanok vernék a mellüket.
2011. dec. 8. 22:01
 29/47 anonim ***** válasza:
Ha a multiverzum-elméletre, a pixeles valóság elméletre vagy az állatkert-elméletre gondolsz akkor ezeket egytől egyig elméleti fizikusok találták ki, az eddig megismert valóság összefggéseire alapozva, nem pedig a sarki fűszeres. így nagyon is tudományos gondolatok.
2011. dec. 8. 23:09
 30/47 A kérdező kommentje:

[link]

Igen, csak kedves barátunk látszólag semmilyen ide vonatkozó tudás nélkül kardoskodik itt velünk. Ez még igaz, hogy csak feltevés, lehetséges az is, hogy mérési hiba, de mégis van valamink már most! Mi lesz akkor egy évtized múlva?

Természetesen az Állatkert-hipotézis más dolog, ott tényleg abszurd lenne a dolog bizonyítása, de az én fantáziámat megfogta, ezért megemlítettem példának.

Most már tényleg az egyéni meglátás szerint alakítgatott, vagy éppen új/ismeretlen elméletekre lennék kíváncsi, és nem arra, hogy milyen félreérhetően fogalmazok. :)

2011. dec. 9. 00:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!