Ha elméletileg az abszolut nulla fokot elérnénk, akkor az atomok rezgése megállna, tehát a lehűtött test "elporladna", vagyis atomjaira hullana?
"valószínűleg a legelemibb részecske valami elektromágneses rezonancia/rezonanciák. Azt meg hűtheted..."
Tehát tökéletesen igazam volt, amikor ezt írtam:
"Az a helyzet, hogy a -273,15°C (más források szerint -273,16°C) hőmérsékletet nem tudjuk elérni. Így arról sincs, és nem is lehet semmi fogalmunk, hogy mi is történne az anyaggal, ha az elemi részecskék Brown-mozgása megszűnne. Bárki bármit mond az puszta spekuláció, vitatkozni rajta ugyan lehet de teljesen felesleges :)"
Nem atomjaira hullana hanem elemi részecskékre minimum.
Az anyag elvehetetlen tulajdonsága a mozgás.
Az elektronok is mozognak az atommag körül,ellenkező esetben egyszerűen beleesnének az atommagba.
Ez az utolsó hozzászólás azzal, hogy "beleesnének"... hát mit mondjak. Ez a szint nagyjából a Rutherford atommodell, ami idén kereken 100 éves, és anno 2 évig se élt, már fel is váltotta a Bohr féle (amire szintén nem nagyon hagyatkoznék manapság). Szóval mai tudásunk szerint semmi ilyen "elektronok mozognak" meg "beleesne" hatás nincs.
Másvalaki hozzászólásban meg az "elemi részecskék Brown-mozgása" hivatkozás, hát arra se tudok sok jót mondani... Az elemi részecskék nem Brown-mozognak, eleve nem is mozgás az, amit mostani tudásunk szerint az atom belsejében csinálnak.
mai tudásunk szerint még midig mozognak a az elektronok az atommag körül különböző energia szinteken,távolságban,
és hova esnének?logikusan a negatív töltésű elektron szétrepül a térbe ahelyett hogy a pozitív atommagba repülne?de lehet neked van igazad és én vagyok lemaradva
A ma legelfogadottabb elmélet szerint az elektron (mint bármi más) egy hullámfüggvénnyel írható le. Ez a részecske tulajdonságainak (energia, pozíció, impulzus, stb.) valószínűségi eloszlásának a függvénye. Vagyis nincs kötött pozíció, sebesség, stb., csak valószínűségek vannak. (A relativisztikus kvantummechanikában közvetlenül a pozíció nem is szerepel, de ezt most hagyjuk.)
Ha egy szabad elektron mozog, akkor a hullámfüggvénye az időben változik. Az eloszlás várható értéke egy adott pillanatban az a hely lesz, ahol a klasszikus mechanika szerint a részecske van épp akkor. Az időben változó hullámfüggvény írja le a mozgást, itt tehát van sebesség.
Viszont egy atomban kötött pályán lévő elektron hullámfüggvénye stacionárius, az időben állandó. Mivel itt az idő nem is szerepel az egyenletben, sebességet nem is lehet értelmezni...
Úgy lehet elképzelni, mintha az elektron állóhulláma szét lenne kenve az atompálya mentén, nem pedig úgy, hogy egy pici pötty ott kering.
ezek szerint le vagyok maradva, majd rákérdezek kémián.
de végül is ez ennek az oldalnak a lényege!:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!