Mit szóltok a CERN-ben elért új eredményhez?
Úgy néz ki,Einstein tévedett,és mindenki,aki szerint a fénysebesség az univerzum legnagyobb sebessége...
Én személy szerint mindig is azt vallottam,hogy lehetséges túllépni,csak az ember még nem tudja,hogyan...Most már csak 1 kísérletnyire vagyunk tőle...Nos??
Tudtam,tudtam...így legyen ötösöm:)
Szinte éreztem,hogy még mindig kételkedni fognak egyesek....
Egyébként hasonló eredményt már 2007-ben kanadai tudósok is elértek,csak akkor olyan nagy volt még a hibaküszöb,hogy nem hitték el...Tehát,ha úgy nézzük,ez már a 2. sikeres kísérlet volt...Már nem kell sokat várni...5 évnél többet nem adok az egésznek,és Einstein hivatalosan is tévedni fog:)
Talán tilos??
Csak akkor bebizonyosodna,hogy olyan nincs,hogy leggyorsabb...mindig van egy gyorsabb,nagyobb,szebb,stb...
Szinte biztosan valami tévedés miatt mérték ilyen értékeket.
De ha mégsem, Einstein akkor sem tévedett.
Az általa kitalált dolgok tökéletesen működnek, leírják a valóságot.
Tehát itt valami érdekes kivételt találhattak max a tudósok, amiből sok dolog következhet még.
Az a baj, hogy 0 a fizikatudásod, és józan paraszti ésszel próbálsz meg olyan dolgokat megérteni, magyarázni, amiket nem lehet.
Inkább maradj csendben és olvasgass modern fizikát...
Kezdjük ott, hogy Einstein nem tévedett.
Ha létezik ezen a bolygón működő GPS, akkor Einstein pontos volt, mivel az ő relativitás elmélete alapján működik a GPS (többet között...).
Szóval, örülj a fejednek, de ezzel is csak hirdeted, hogy mennyire nem értesz hozzá :)
Ez az első dolog. A második az, hogyha ez a kísérlet sikerült (és lehet bizonyítani, ami azért nagyon kétséges: ennyi neutrínót, amennyit ők észleltek, eddig kb összesen nem sikerült befogni, nem hogy egy kísérlet alatt. Arról nem is beszélve, hogy átlag évente találnak fénysebesség fölötti részecskéket. Aztán kiderül, hogy mégsem.)
A következő pont: Einstein bebizonyította, hogy a Newtoni fizika sok esetben nem igaz. Ettől Newton még nem tévedett, és a villanyoszlop tényleg visszaüt, ha lefejelem. Csupán Einstein kiegészítette, és speciális esetekre kiterjesztette.
Harmadik: Einstein sosem állította, hogy nem lehet fénysebességnél gyorsabb részecske, sőt, ő maga is ismert fénysebességnél gyorsabb információ átadást. A relativitás csupán azt szögezi le, hogy fénysebesség alatti, tömeggel rendelkező anyag nem gyorsulhat fénysebesség fölé.
Szóval, örülj a fejednek, de Einstein nem tévedett, maximum nem volt egészen pontos :) De gyanítom ez neked magad... :D
Valóban nagyon szép cikkeket tudnak írni az ilyen kísérletekről...
Pár évvel ezelőtt a Higgs bozonról voltak hasonló cikkek. Mindjárt megtaláljuk, stb... Aztán nem találtuk meg. Pedig több olyan kísérlet is volt, amely alapján FELTÉTELEZTÉK a létét.
Szerintem ezek a kísérletek is ilyenek. Feltevésekre adnak okot, amelyek valószínűsítik, hogy még sok mindent nem ismerünk a részecskék világából - de hát ezt TUDJUK is.
Mindazonáltal a minket körülvevő világot EDDIG MÉG az általános relativitás elmélet írja le a legjobban. Igen, pontosan tudjuk, hogy NEM TÖKÉLETESEN, már csak azért is, mert ez és a kvantumelmélet HELYENKÉNT ellentmond egymásnak. Tehát TUDJUK, hogy legalább az egyikük nem tökéletes. (Személy szerint én gyanítom, hogy egyik sem az.)
De hát Newton elméleteiről is bebizonyosodott, hogy csak bizonyos korlátok között igazak, de ott viszont tényleg igazak. Newton NEM TÉVEDETT, csak azokra a viszonyokra alkotott elméletet, amelyeket ő ismert. Miért ne lehetne ez ugyanígy BÁRMELY más elmélettel?
Ugyanez a helyzet a kvantumelmélettel, és a relativitás elmélettel is. Bizonyos határok figyelembe vételével ezek PONTOSAN LEÍRJÁK a minket körülvevő világot, ez már csak abból is látszik, hogy az elméletekből fakadóan már számtalan tudományos vívmány született.
Lehet, hogy találunk valami újat, ami új megvilágításba helyezi az eddigi elméleteinket. De emiatt nem eldobni kell azokat, hanem tovább fejleszteni, pontosítani, esetleg meghatározni az érvényességi korlátjukat, majd új elméletet felállítani.
Igen, régóta tudjuk, hogy a világot leíró elméleteink nem tökéletesek. De nem véletlen, hogy most is keressük az újabb, pontosabb, még általánosabb elméleteket, amelyek képesek megmondani, hogy hogy is működik körülöttünk a Világegyetem...
Én nem merném azt mondani, hogy Einstein tévedett... Megvárom a kísérletek eredményét.
Hátha megint csak egy Higgs bozont kergetünk? :-)
Pedro
Érdekes módon a hivatalos CERNblogon még egy szó nincs a kísérletről. Én kivárom, míg ott is leírják.
Volt egyszer egy hidegfúzió is... pedig ott is lehetne tovább kísérletezni: pl. müonokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!