Miért tompítja egy puffer a pH-t?
Tompítja... Ez nem a megfelelő szó. Inkább mérsékli a pH-változás mértékét, vagy igyekszik adott szinten tartani.
A pufferek azért képesek erre, mert a hatóanyaguknak (gyenge savnak/lúgnak) van ún. tartaléka, amelyből pótolni tudja saját magát, ha megbomlik az egyensúly. Ezek só formájában vannak jelen egyazon oldatban. Példa:
Savas puffer:
Ecetsav (amely gyenge sav), és mellette Na-acetát formában van jelen az erős lúggal alkotott sója (NaOH és ecetsav reakciójával képezzük).
Lúgos puffer:
NH4OH (gyenge lúg), és NH4Cl-só van mellette feloldva (gyenge lúg erős savval, HCl-lel alkotott sója).
A nyugalmi helyzetben levő puffer belsejében ezek koncentrációja a disszociációs állandótól függő mértékben vannak jelen, elérnek egy bizonyos egyensúlyi állapotot, amikor a keletkezések- és visszaalakulások mértéke megegyezik. Amennyiben az egyik komponenst eltávolítjuk a rendszerből (pl. a savas puffert lúgos behatás éri), akkor a Le Chatelier-Braun elv (tömeghatás törvénye) alapján a sóból sav fog keletkezni, ezzel mérsékelve a kiesett mennyiséget.
Érthető?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!