Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fogas kérdés evolucionistáknak...

Fogas kérdés evolucionistáknak - valami cáfolat erre?

Figyelt kérdés

Lenne egy érdekes kérdésem, mégpedig a következő.

A faj definíciója: A biológiában a faj (species) a biológiai rendszerezés alapegységei közé tartozik, egyben taxonómiai szint. A leggyakoribb értelmezés szerint élőlények olyan csoportja, melynek egyedei képesek szaporodni egymással, és termékeny utódokat létrehozni.

Wikipedia a forrás.

Na most, képzeljük el a következő szituációt. Egy fajból mutáció útján kialakul egy új faj (pontosabban egy újszülött állat már ehhez az új fajhoz tartozik).

Ez az újszülött állat NEM képes termékeny utód létrehozására (arra gyakorlatilag nulla az esély, hogy egy másik újszülött állat pontosan ugyanezeken a mutációkon essen át). Ennélfogva az új "faj" (mely egy egyedből áll) legkésőbb a második generáció (a nem szaporodóképes utód) után ki fog halni.

Ezek alapján lehetetlenség, hogy új állatfaj alakuljon ki.

Válaszok, melyeket szeretnék előre megválaszolni:

1. "A faj definíciója nem is ez, hanem..."

Lehet. Tudom, hogy a fajnak sok definíciója van, mindazonáltal egy ilyen határvonalnak léteznie kell; még akkor is, ha ezt nem a fajok közötti határvonalnak nevezzük.

2. "Már megfigyeltük új fajok létrejöttét..."

Ezt is tudom, de azok egysejtűek vagy növények voltak. Egysejtűek osztódással szaporodnak, náluk ennek a definíciónak nincs értelme; növények közül sok be tudja porozni önmagát. Azt viszont elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy állat önmagának nemz gyereket. Ez még hímnős állatoknál is képtelenség.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2011. szept. 15. 23:20
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
100%
Új fajok nem egyik napról a másikra, hanem hosszú évmilliók alatt jönnek létre. Itt nem beszélhetünk olyanról, hogy "válaszfal" két faj között, inkább egy folytonos, lassú átmenetet képzelj el. Gond van a nagyságrendi érzékeddel :)
2011. szept. 16. 00:20
 12/32 A kérdező kommentje:

Értettem, értettem.

Inkább kollektíven válaszolok, hogy vettem tudomásul.

Különálló válaszokat csak ezekhez:

Jelentem, senki sem állított olyat, hogy egy ló egy zebrát fog elleni.

Ezt részletezni fogom:

"Nehéz "intelligens módon" beszélgetni valakivel aki tényeket (leleteket, kormeghatározásokat,kísérletek eredményeit....) egyszerűen lesöpör az asztalról"

Szeretném megemlíteni, hogy én semmi ilyesmit nem tettem. Tudniillik nem tagadtam az evolúciót, mert a fajok változnak (és az evolúció mindössze ennyit jelent), ez egyértelmű és megfigyelt jelenség. Én a közös származás megbízhatóságával szembeni kétségeimet fejeztem ki.

Ezt semmilyen kísérlettel nem lehet bizonyítani, mivel (feltételezett) múltbeli folyamatról van szó, múltban megtörtént egyszeri eseményt vagy folyamatot meg ugye nem lehet kísérletileg vizsgálni.

A radiometriás kormeghatározást pedig helyben egy mondattal le lehet rendezni: az nem számol, mert nem is tud számolni, a szennyeződésekkel. Ugyebár az anya- és a leányizotóp arányából próbál következtetni a korra; de sokszor már a kezdeti arány megállapítása is nehézségekbe ütközik. Arról nem is beszélve, hogy az állás folyamán semmi sem akadályozza meg, hogy az anya- vagy a leányizotóp atomjaiból néhány belekerüljön a mintába, vagy kikerüljön onnan. Innen vannak a hatalmas eltérések, melyeket a különféle módszerek gyakorta produkálnak. Nem lehetne egy olyan homokórával időt mérni, melyen több lyuk van, ahol folyik ki a homok, oldalt persze.

A leletekre meg kíváncsi lennék. Mivel a fosszíliák nem igazán bizonyítják a közös származást. Azok egyszerűen annyit mutatnak meg, hogy milyen életformák éltek régebben - de a közöttük levő kapcsolatokat már nem.

2011. szept. 16. 00:21
 13/32 anonim ***** válasza:
Azért a csigáknál nem egészen úgy működik a dolog. Ugyan hímnősek, de nem szaporodáshoz párzaniuk kell. Aztán lehet hogy létezik önmegtermékenyítő csigafaj (nem vagyok csigaszakértő) de biztosan nem általános.
2011. szept. 16. 00:22
 14/32 anonim ***** válasza:
100%

"Jelentem, senki sem állított olyat, hogy egy ló egy zebrát fog elleni. "

Ez igaz. Viszont ez sem hihetőbb:

"Egy fajból mutáció útján kialakul egy új faj (pontosabban egy újszülött állat már ehhez az új fajhoz tartozik)."

2011. szept. 16. 00:26
 15/32 anonim ***** válasza:
12%
Egyébként az arzént beépítő egysejtűek nem "létrejöttek" maguktól, hanem a laborban fokozatosan hozzászoktatták őket az arzénhoz. Így a végén - mivel már más nem volt nekik - jobb híján alkalmazkodtak és az arzént használták. Mivel csodálatosan alkalmazkodó programot írt nekik Valaki. Te laborban jöttek létre, emberi beavatkozás útján.
2011. szept. 16. 00:59
 16/32 anonim ***** válasza:
47%
*De
2011. szept. 16. 01:00
 17/32 anonim ***** válasza:
100%

"Rendben, nevezzük mutációk sorozatának. A válaszfal még mindig jelen van, egy egyednek már úgy KELL születnie, hogy a válaszfalon túl helyezkedik el. A fajt csak azért építettem bele a kérdésbe, hogy egyszerűbb legyen a hivatkozás erre a válaszfalra."

A póló, ami 3 éves korodban volt a tiéd, már nem jó rád, igaz? tehát külön faj vagytok. 4 évesen még valószínűleg jó volt, akkor még egy faj voltatok, bár te már mutálódtál. 5 évesen is még rád ment esetleg, de már nem sokat találkoztál vele. 4 évesen új ruhákat kaptál, inkább ezeket hordtad 5 évesen.

Amit te állítasz, az az, hogy kellett legyen egy válaszfal, amikor már tini ruhák voltak rád jók csak, és már nem voltál képes felvenni gyerekruhát. Ekkor egyik nap még gyerekruhában voltál, lefeküdtél aludni, felkeltél, és reggel már nem jöttek rád a gyerekruhák, mert új fajjá alakultál, tini lettél!

hidd el, ilyen egyszerű a helyzet az evolúcióban is. ez nem úgy megy, hogy van egy kompatibilitás-gén elrejtve a kromoszómákban, ami ha megváltozik, akkor már képtelen leszel szaporodni a fajtáddal. hanem úgy, hogy ha már túl sok géned különbözik, akkor leszel képtelen a szaporodásra.

az evolúciót populáció szinten érdemes nézni, nem egyedek szintjén. ha a populáció egyik egyede megváltozik, akkor ezek a változások vagy szétterjednek a populációjában, vagy eltűnnek. Ezért lesz képes az új, mutáns egyed szaporodni a populációjában lévő egyedekkel az esetek nagy részében. Ugyanazért, amiért a te ruhatárad nagy része is állandóan jó rád. Soha nem kellett felújítanod az egész ruhatárad, mert egyszerre kinőtted mindet. minden reggel ha felkeltél, biztos lehettél benne, hogy a szekrényedben lévő ruhák nagy része jó lesz rád.

2011. szept. 16. 01:56
 18/32 Ozmium42 ***** válasza:
64%

Kedves kérdező!

Nem tartozom a feltétlen evolúció hívők közé (mondjuk, hogy szkeptikus természetű vagyok), de az evolúció elmélet nem ma fog megdőlni. Ezt a kérdést én is feltettem magamnak, és meglehetősen kézenfekvő magyarázat van rá. Az egyik válaszoló le is írta, de elég homályosan fogalmazott szerintem.

Tehát arról van szó, hogy van egy faj, aminek van egy populációja, ahol tegyük fel, hogy olyan ideális eset van, hogy minden nőstény minden hímmel párzik, így minden gén továbbadódik. A mutánsok is. Így a faj, a populáció, a mutációk miatt egyszerre változik. Mivel az egyes mutációk sosem lesznek annyira előrehaladottak, hogy úgy fajról lehessen beszélni, nem fog olyan egyed születni, ami nem képes a szaporodásra a vad genotípusú egyedekkel. Ha születik, akkor értelemszerűen ki is hal.

Ahhoz, hogy létrejöjjön egy fajból két olyan faj, ami egymással nem tud szaporodni, ahhoz a populációt szét kell választani úgy, hogy a két csoport tagjai ne tudjanak egymással szaporodni. A két csoport külön-külön ugyanúgy fog működni, mint a kezdeti csoport. Viszont a két csoportban különböző mutációk történnek, és adódnak át, és idővel ezek felszaporodnak. Az adott populáción belül soha nem lesz válaszfal mutáns és vad között, viszont bizonyos (sok) idő elteltével ha a két csoportot újra összeereszted, akkor már az addigra kialakult genetikai "távolság" miatt nem fognak tudni szaporodni egymás között. És ezért innentől már külön fajnak számítanak, a definíció szerint.

Adott populáción belül tehát nincs válaszfal. Egyik fajba tartozó lény nem ellik új fajba tartozó lényt. Azonos faj térbeli elszigetelése a kulcsfontosságú, amit nem vettél számításba.

2011. szept. 16. 02:01
 19/32 anonim ***** válasza:
87%

Kedves kérdező!

Ott rontod el, hogy fajokban gondolkozol, míg a természet nem. Mi emberek szeretjük, ha jól elhatárolható halmazokra tudjuk bontani a világról szerzett ismereteinket, a valóság viszont az, hogy nincsenek ilyen határok, az átmenetek folytonosak.

Magyarul van három életforma, A,B és C. Simán lehet, hogy mind AB és BC párok életképes utódot hoznak létre, AC viszont már nem. Akkor hol az "éles határ"? Remélem ez kicsit közelebb visz a dolgok megértéséhez.

A szűznemzést illetően tárgyi tévedésben vagy: tetvek, gyíkok, csigák meg még biztos sok minden képes önamgában szaporodni (ilyenko a szülővel "azonos" genetikai állományú utód jön létre).

A kormeghatározásoknak pedig nagyon mély tudományuk és szakirodalmuk van, aminek az erejét sok, egymástól nagyon különböző technológia egybecsengő eredményei adják. Persze teremthették a világot úgy, hogy a fosszíliák már eleve a földben voltak a megfelelő izotóp arányokkal, hogy becsapjanak minket, embereket, de hála Istennek sokunkat nem ez a "lusta" hozzáállás vezérel. Így jutottunk el a kőbaltától az atom-tengeralattjáróig.

2011. szept. 16. 02:03
 20/32 anonim ***** válasza:

"sokunkat nem ez a "lusta" hozzáállás vezérel. Így jutottunk el a kőbaltától az atom-tengeralattjáróig."

na ez az, amit nem kéne elkezdeni...

2011. szept. 16. 02:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!