Fogas kérdés evolucionistáknak - valami cáfolat erre?
Lenne egy érdekes kérdésem, mégpedig a következő.
A faj definíciója: A biológiában a faj (species) a biológiai rendszerezés alapegységei közé tartozik, egyben taxonómiai szint. A leggyakoribb értelmezés szerint élőlények olyan csoportja, melynek egyedei képesek szaporodni egymással, és termékeny utódokat létrehozni.
Wikipedia a forrás.
Na most, képzeljük el a következő szituációt. Egy fajból mutáció útján kialakul egy új faj (pontosabban egy újszülött állat már ehhez az új fajhoz tartozik).
Ez az újszülött állat NEM képes termékeny utód létrehozására (arra gyakorlatilag nulla az esély, hogy egy másik újszülött állat pontosan ugyanezeken a mutációkon essen át). Ennélfogva az új "faj" (mely egy egyedből áll) legkésőbb a második generáció (a nem szaporodóképes utód) után ki fog halni.
Ezek alapján lehetetlenség, hogy új állatfaj alakuljon ki.
Válaszok, melyeket szeretnék előre megválaszolni:
1. "A faj definíciója nem is ez, hanem..."
Lehet. Tudom, hogy a fajnak sok definíciója van, mindazonáltal egy ilyen határvonalnak léteznie kell; még akkor is, ha ezt nem a fajok közötti határvonalnak nevezzük.
2. "Már megfigyeltük új fajok létrejöttét..."
Ezt is tudom, de azok egysejtűek vagy növények voltak. Egysejtűek osztódással szaporodnak, náluk ennek a definíciónak nincs értelme; növények közül sok be tudja porozni önmagát. Azt viszont elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy állat önmagának nemz gyereket. Ez még hímnős állatoknál is képtelenség.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Nem fogas kérdés, mert csak szavakat próbálsz csavargatni.
1. új faj nem egy mutációból,hanem mutációk sorából jön létre.
2.Mutációt megfigyelhettünk most is, pl. A lake mono-ban kialakult, a DNS-ükbe arzént beépítő egysejtúek nemcsak, hoyg új faj, de egy - mutációval kialakult - teljesen új életforma, hiszen a DNS-e különbözik a világ összes DNS-étől. ÉS nem "örök idők óta" van ott, hiszen a tó nem volt mindíg arzénos.
3. van olyan állat aki "önmagának nemz gyereket" pl a csiga.
Itt az ideje, hogy elolvasd a fajok szétválásának mikéntjét - ahogyan az már bizonyított tény.
Ha megérted, akkor legalább már nem fogsz ekkora hülyeségeket kérdezni...
Pedro
Hozzátenném, hogy az eddigi két válasz kifejezetten abba a kategóriába tartozik, amelyeket a kérdés végén már megválaszoltam.
Első hozzászóló:
1. Rendben, nevezzük mutációk sorozatának. A válaszfal még mindig jelen van, egy egyednek már úgy KELL születnie, hogy a válaszfalon túl helyezkedik el. A fajt csak azért építettem bele a kérdésbe, hogy egyszerűbb legyen a hivatkozás erre a válaszfalra.
2. Nem a mutációkat vontam kétségbe egyrészt; másrészt azok egysejtűek, amelyek osztódnak.
3. A csiga csak hímnős, a nemi szervei túl távol vannak egymástól ahhoz, hogy önmagától legyen utódja. Különben miért keresnének a csigák is szaporodópartnert?
Második hozzászóló:
Ugyanezt. Mellette a 'bizonyított' és 'alátámasztott' szavakat én megfontolnám... Nem feltétlenül van ez az elmélet bizonyítva, és ha a válaszfalat nem is a fajok közötti határnak nevezzük, attól még az fennáll.
Harmadik válaszoló: Igen, ezeket kapom máshol is. Persze, baromságnak nevezni könnyű. Gondolom, ha egy indoklást kérnék, akkor nem kapnék semmit. Így könnyű 'vitát nyerni', és máshol is ez a tendencia az evolucionisták részéről - egyszerűen baromságnak nevezzük amit a másik mond és az ügy le van zárva. Hozzátenném, hogy intelligens emberek között ez nem így megy.
Hibás a kiindulási állapotod. Ha egy egyed mutálódik, azzal még nem jött létre új faj. Ha szaporodik, azt a saját régi fajtársaival teszi, a mutálódott gént pedig az utód ÖRÖKÖLHETI.
De most képzeljünk el valami egészen mást. Van egy faj, ami területi okok miatt 2 egymástól elszeparálódott részre oszlik. Többet nem érintkezhetnek egymással, mert a környezeti viszonyok ezt nem teszik lehetővé. Az egyik helyen mondjuk különböző hatások következtében melegebb lesz, és sok lesz az eső, a másik helyen meg mondjuk egész más környezeti hatások lépnek működésbe. A faj mindkét képviselőinek az életbenmaradásához gyökeres változásokra van szükségük. Alkalmazkodnak, vagy elpusztulnak. Ahogy az életet ismerjük, nem elképzelhetetlen, hogy mindkettőnek sikerül az új életkörülményekhez alkalmazkodniuk. Teljesen más életmódot lesznek kénytelenek folytatni, és a külsejük is meg fog ennek következtében változni. Mi ez a folyamat, ha nem más, mint egy ketté válása egy fajnak a fejlődésben?
a teóriád itt bukott meg:
"Na most, képzeljük el a következő szituációt. Egy fajból mutáció útján kialakul egy új faj (pontosabban egy újszülött állat már ehhez az új fajhoz tartozik). "
ez butaság, ez nem így megy
első vagyok. A csiga megtermékenyíti saját magát,olvass már utána.
az előttem szóló válaszolt a "faj problémádra"
Nehéz "intelligens módon" beszélgetni valakivel aki tényeket (leleteket, kormeghatározásokat,kísérletek eredményeit....) egyszerűen lesöpör az asztalról, mert az ő mondvacsinált elméletébe nem fér bele. Nehéz az ilyen embert intelligensnek tartani.Én nem is tartom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!