Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy létezhet a szabad akarat?

Hogy létezhet a szabad akarat?

Figyelt kérdés

Ha a biológia csak fizikai és kémiai folyamatok összessége, és mi is csak atomokból vagyunk. szerintem nincs szabad akarat, csupán azt hisszük, hogy van, az atomok végzik a dolgukat, mi csak passzív szemlélője vagyunk az életnek. mi a tudomány álláspontja ezzel kapcsolatban? mert nem tudom máshogy elképzelni. nem hiszek a lélekben, úgyhogy ha nem a természet törvényei, akkor nem tudom, mi más irányíthatja a testünket. lehet, hogy nagyon összetett folyamatok ezek és az ember soha nem lesz képes kiszámolni a jövőt, de a természet nem törődik azzal, hogy az ember fel tudja-e fogni vagy sem, neki nem kellenek képletek meg matek, tudja a dolgát. esetleg ezt az "elméletet" hogy lehetne valahogy kísérlettel bebizonyítani?

(hülye válaszokat nem kérek, aki ilyet ír annak piros kezet fogok adni, úgyhogy vigyázzatok.:P és az ezoterikus marhaságokat is tartsd meg magadnak kérlek.

2011. szept. 14. 14:29
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
47%

Magyar Állampolgárként szabadon látogathatod bármely hazai egyetem előadásait. A BME-n a Fizika 3, ami a kvantumfizikáról szól, az alábbi időpontban és helyen van:

SZE:18:15-20:00 (F229); CS:18:15-20:00 (F229);

Ülj be, hallgasd meg. Amit a határozatlansági relációról írsz, az hülyeség. A jelenség ott van eggyel feljebb leírva, ha nem hiszed, menj el, szépen levezetik neked az egészed, csak győzd matekkal.

2011. szept. 16. 19:51
 22/25 anonim ***** válasza:
44%

1. minden létező dolog ugyan olyan tiszta energiából áll.

2. mindennek különböző rezgésszintje van,amihez energia kell, végtelenül sok, hogy minden részecske örökké mozgásban maradjon, így kell egy végtelen energiaforrás, amit most nevezzünk teremtőnek, csak hogy szumma egyenlő legyen 0-val :D.

3. a rezgésszint egy bizonyos határt túllépve tudatot hoz létre, nevezzük ezt a tudatot fénynek, vagy léleknek.

4. a lelkek a náluk alacsonyabb szférájú "energiahalmazokat" képesek befolyásolni (pl a te tudatod befolyásolja a tested, mivel a tudatod egy magasabb szinten van a puszta anyagnál)

5. a mentális szférát el nem érő energiahalmazoknak nincs tudatuk, nem befolyásolhatnak tudatosan semmit, így a te életedet sem befolyásolhatják az elektronjaid. pontosan fordítva igaz.

Nem hiszel a lélekben? tudod hogy mi az amiben nem hiszel? a lélek olyan energia amit a karoddal kifejtesz, vagy olyan energia, ami az asztalod lábát alkotja, vagy a billentyűzetedét, csak sokkal magasabb szintű. ha kicsit utána nézel rájössz, hogy ez ma már tudomány.

az elektronoknak nincs elég energiájuk ahhoz, hogy alkossanak, így csak tudat hozhat létre energiát is. ez matematikailag kizárja, hogy ne legyen valami felső forrás, ami a világot (ami ugye energiából áll) energiával lássa el.

egyszerű részecskék egy elektromos motort sem fognak maguktól összerakni. kell egy tudatos lény, aki ezt megépíti. energia sem jöhet létre spontán. kell egy tudat, aki ezt az energiát kifejti. pl ha egy helyben állsz magadtól - csak úgy - nem fogsz elesni. kell egy tudatos lény aki energiát fejt ki a testedre és fellök.

amit leírtam csak matematika volt.

2011. szept. 16. 20:34
 23/25 anonim ***** válasza:
44%

"Amit a határozatlansági relációról írsz, az hülyeség. A jelenség ott van eggyel feljebb leírva, ha nem hiszed, menj el, szépen levezetik neked az egészed, csak győzd matekkal."

Nézd mondhatsz akármit és mondhatnak akármit. Egy tény. Fogalmunk sincs az anyag igazi mivoltáról. Csak elméleteink vannak, igaz azok szép számmal. Remélem ezzel nem óhajtasz vitába szállni. Nyilván van alapja ezeknek az elméleteknek, de jó részéről még fogalmunk sincs. Mégegyszer mondom hát, ilyen körülmények között badarság BIZTOSAN állítani a véletlenek létét. Olyan ez amikor két születésétől fogva vak a piros színről beszélget, és próbálják egymásnak bizonyítani a piros szín tulajdonságát. És legyen bármilyen fejlett a matematika a vak sose fogja tudni bizonyítani a pirost, és ennél fogva értelmetlen is volna. Nem ülök be ilyen előadásra mert gyanítom kicsit többet tanultam már az életem során mint te. És mégegyszer ez nem hit kérdése, csupán megfogalmazásé! Sose állított a határozatlansági elv olyasmit hogy az elemi részecskének nem egy energiaszintje van vagy hogy nem egy helyen van. Annyit állít hogy csak azt tudjuk meghatározni hogy az adott helyen mekkora valószínűséggel tartózkodik. De ez nem azt jelenti hogy több helyen van. És megint kiemelem, hogy egyelőre fogalmunk sincs hogy is lehetne ezen jellemzőket megállapítani, természetes, hogy csak modellezni tudjuk az adott esetet. A modellezés viszont mindig egyszerűsítéssel kezdődik, azaz megpróbáljuk a nem lényeges, vagy alig befolyásoló tényezőket kihagyni. Ez viszont mint tudjuk sosem vezet pontos eredményhez.

Amúgy fenntartom amit, írtam, a kvantumemchanika NEM ZÁRJA KI a determináltságot. Ragozhatod bármeddig...

2011. szept. 17. 09:44
 24/25 anonim ***** válasza:

"Nyilván van alapja ezeknek az elméleteknek, de jó részéről még fogalmunk sincs."

Ismétlem, hallgasd meg a kurzust. Badarságokat beszélsz. Amit te kétségbe vonsz (pl. az elemi véletlen létezése), az kísérleti tény. Nem azért jött létre a kvantumelmélet, mert valaki unatkozott és elkezdte gyurmázni a matekot, hanem mert olyan hajmeresztő kísérleti eredmények voltak, amit semmi mással nem tudtak megmagyarázni. Pl. részecskék elhajlásos szórásképe a két rés kísérletekben vagy az alagút effektus. Tudom, hogy ez nagyon vadul hangzik és nehezen emészthető, az ezzel foglalkozó tudományágnak is évtizedeibe telt, amíg belátták, hogy ez van. Max Planc, az egész kvantumelmélet atyja a felfedezése után még 20 évig próbálta megcáfolni azt, amire rájött, annyira ellentmondott az addigiaknak. Húsz év után fogadta el, hogy amit mért és kiszámolt, az a valóság.

Így megértem, hogy nehezen emészted meg a racionális gondolkodással amúgy is nehezen összeegyeztethető valóságot, az viszont a te hibád, hogy nem vagy hajlandó az alapjaitól végigvenni a szakirodalmat és ehelyett filozófiai költeményekből szemezgetsz és ontod a hülyeséget.

2011. szept. 17. 12:41
 25/25 anonim ***** válasza:
0%

Engem az érdekelne a legjobban hogy melyik barom hozta be ide a determinizmus-kvantumfizika vitát. Totál irreleváns.

Szabad akarat akkor lenne ha a döntésed független lenne és nem határozná meg a környezet. Ezzel ellentétben a döntésedre befolyással vannak az elektromágneses (a sugárzásoktól a fényig), a hanghullámok és minden szervezetbe jutott kémiai anyag. A szabad akarat egy kellemes illúzió.

2011. szept. 18. 10:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!