Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehet bizonyítani azt,...

2xSü kérdése:

Hogyan lehet bizonyítani azt, hogy egy üreges gömb (gömbhéj) belsejében az eredő gravitációs erő nulla?

Figyelt kérdés

(Lehetőleg integrálok nélkül, középiskolai matematika tudással is érthetően.)

(Még mielőtt valaki a tankönyvhöz irányítana: 34/F vagyok.)

2011. szept. 8. 00:31
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

Úgy általánosságban igazad van, de én itt inkább arra gondolok, hogy nagyon kevés olyan szakma van, ahol olyan számítást kell végezni, ahol tudni kell pl. hogy mi a log(c)x függvény deriváltja.

Rengeteg közgazdász, titkárnő, informatikus, asztalos, villanyszerelő van, aki remekül megvan azzal a matematikai apparátussal, amit általános iskolában megtanult. De szerintem egy építész is a gyakorlatban elvan mindezek nélkül, mert gondolom inkább tapasztalati képletekkel számol.

Igen, vissza lehet vezetni differenciálszámításra azt a kérdést, hogy egy gyorsuló test mennyi idő alatt tesz meg egy adott utat, de van erre egy képlet, és maga a képlet egyszerű szorzást, osztást tartalmaz. Ha valaki csak annyit ért, hogy mit jelent az, hogy derivált vagy mit jelent az, hogy integrál, az már elboldogul az élet minden területén, de merném azt mondani, hogy az emberek 95%-a még enélkül is remekül elvan. Az az 1-2%, akinek valóban számolni is kell vele, az meg elég, ha egyetemen, főiskolán megtanulja.

2011. szept. 13. 14:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!