A felhajtóerő honnan származik, mi fejti ki?
A folyadékba vagy gázba mártott testre hat a gravitációra ellentétes erővel, az általa kiszorított (a test térfogatával megegyező) folyadék/gáz súlyával csökkenti a test súlyát.
Jöhet a zöld kéz!
A másodiknak igaza van, az első pedig egy értelmes mondatot nem tud leírni.
A felhajtóerőt a folyadék és gáz okozta nyomásoknak a különbsége okozza a test felszíne mentén.
A felhajtóerő azért ugyanakkora az óceán alján, mint a felszínén, mert a test tetejére és aljára ható nyomásnak a különbsége állandó. A test tetejére és aljára ható nyomás nem!
"A válasz írója 46%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 15:39"
És mivel a nyomás definíció alapján p=F/A (p a nyomás, F a nyomóerő, A a nyomott felület), így a nyomóerő (ezt a gravitációs erővel ellentétes irányban felhajtóerőnek nevezik) a kocka élhosszának függvénye. Ezért nem fejtettem ki, de akkor most megtettem.
Valamit ti kevertek össze:
Arkhimédész törvénye: Minden folyadékba vagy gázba merülõ testre felhajtóerõ hat, amelynek nagysága egyenlõ a test által kiszorított folyadék vagy gáz súlyával.
A súly (nem tömeg!!) erő.
Keressetek rá wikipédián, google-ben, avgy egy középiskolás fizikakönyvben!
A repülőknél a felhajtóerő kicsit máshogy képződik.
Ott is a nyomáskülönbség a lényeg, de ott bejátszik a képletbe még a sebesség, a felület és az ellenállás is.
A Bernoulli törvény a logikai alapja.
Kikerestem nektek:
Nézzétek meg az egyenleteket, nincs benne a folyadékoszlop magassága!
Az csak abban számít, hogy ha a folyadéknyomás nagyobb mint a felhajtóerő, akkor a tárgy elsüllyed, ha kisebb, akkor lebeg, ha pont akkora, akkor úszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!