Hol van a lélek az agyon belül?
Szerintem a válasz amire te vársz az az, amitől az ember agyhalott lesz :P
Mellesleg az emlékeid szimplán az agyadban vannak eltárolva és nem konkrétan valaki/valami keres egy könyvtárban mikor visszaemlékszel. Valamint ez is csak egy filozofikus gondolat, hogy emiatt van lélek mert tudunk emlékezni mindenféle alap nélkül. Ez csak a te gondolatod de sajnos ebből van millói féle (ahogy olvashattad a kérdésedre a válaszokat)szóval :/
"én a lélekről beszélek! A tudatról!"
Ez eleve 2 különböző dolog.
A lélek a pszichológiában a felsőbb _idegi működések_ gyűjtőneve. Esetleg csak a tudatos viselkedésé. (psziché)
A teológiában az ember egyes _funkcióinak_ gyűjtőneve.
A filozófiában változó a jelentése. Platón szerint pl. az embernek van egy "lelke", ettől függ a személyazonossága.
"Ami keresgél!! Nah az lehet a tudat a lélek."
Na itt már 3 dolgot mosol össze. A tudatot, a lelket és az akarat kérdését.
"Ha eltávolítanék a hipotalamuszod a kisagyad meg egy két dolgot és géppel helyettesítenénk sztem még bízvást ki lehetne jelenteni hogy a lelked a tudadod még megvan...."
Egyrészt: vagy nem.
Másrészt: nagy cucc - ha a lábadat fával helyettesítik, akkor is megvan a tudatod. A tudatos működések az agykéreghez kötődnek, nem a kisagyhoz. A kisagy alapvetőbb dolgokkal foglalkozik. A hipotalamusz már érdekesebb. hipotalamusz nélkül az embernek szellemileg annyi. Azt mondod, helyettesíted. Milyen értelemben?
"De vajon melyik agyérszeltávolítása után mondhatni hogy már nincs? :S"
Nincs ilyen konkrét agyrész, mert az agy nem egy legó, amiből részeket ki lehet pattintani, és attól még a többi működik, hanem egy rendszer, amiből ha túl sok részt kiveszel, a maradék működése is összeomlik.
Wittich Zsuzsanna
Tudod, az ember…
Tudod, az ember
Nem a test, hanem a lélek.
Eredeti, isteni lélek.
A nagy egész kicsi része.
A test az edény,
Amibe a lelket töltik
Mint az űrlap, hogyha kitöltik,
Az üres papír még semmi.
A lélek benned,
Ha nem akarsz tudni róla,
Szép ház mellőzött lakója,
Didereg fényes testedben.
Ez hülyeség, már megbocsáss. De én még mindig elképzelhetetlennek tartom (és hidd el van fantáziám :) ), hogy emberek komolyan vallanak olyan dolgokat mint amit te most leírtál. Hogy egy valami a tested kabátként hordja és ha elhasználódott (te meghaltál) újat keres. Majd ha ezt valaki bebizonyítja és azon túl, hogy 20ember 20féleképpen vélekedik az un. "lélek" ezoterikus dologról, na akkor majd jöhet ide a tudomány kategóriába 'vita' tárgyaként szerepelni.
Félre ne értse senki ez nem beszólás, csak számomra ez tényleg hihetetlen, hogy egy ennyire légből kapott dologról mint egy pacáról ami kabátként hord testeket, vagy tojás fehérjeként veszi körbe azt, szerintem csak mese habbal.
Nem hiszek a reinkarnációban... Ha a nap úgy dönthogy ránkprüszköl egy nagyobb szelet akkor az úgy lesöpri az összes élő dolgot erről a bolygóról hogy nem lesz hova kapaszkodnia semmiféle léleknek...
Ahogy látom itt rengeteg ember fogalomzavarban szenved köztük lehet én is mert sok olyan választ kaptam aminek szinte köze sincs ahhoz amire rá akartam kérdezni...
Amúgy én még most is azt állítom hogy a tudat a bizonyíték talán arra hogy nem csak molekulák bonyolult rendszeréből állunk, hanem van talán "lélek"
"Amúgy én még most is azt állítom hogy a tudat a bizonyíték talán arra hogy nem csak molekulák bonyolult rendszeréből állunk, hanem van talán "lélek""
Nem bizonyíték, hanem probléma.
Az a kérdés, hogy a tudat hogyan viszonyul a "molekulákhoz", egy megoldatlan kérdés.
Mindig lesznek, akik nagy magabiztosan rávágják, hogy ez a kérdés meg van oldva, mert tudat = a molekuláink valamilyen tevékenysége, meg mindig lesznek, akik hasonlóan magabiztosan rávágják, hogy van valami "lélek" nevű misztikus tárgy, mivel tudat =/= a molekulák tevékenysége.
A valóságban meg ez egy megoldatlan tudományos probléma, amivel elég sokan foglalkoznak, sokféle elmélet van, bonyolultabbnál bonyolultabbak, és vannak egész szakfolyóiratok, amik ezzel foglalkoznak.
De erről a laikusok nem tudnak, úgyhogy a 2 primitív nézet valamelyikéről győzködik egymást :))))
"Bár Stephen Hawkings egyik dokumentumfilme eléggé letaglózott amiben közölte hogy se lélek se Isten..."
Stephen Hawking fizikus. A fizika tudományának nem tárgya, hogy van-e lélek vagy Isten. Vagyis Hawking a laikus magánvéleményét közölte a filmben. Mint amikor Gipsz Jakab buszvezető közli, hogy szerinte meg van lélek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!