Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hol van a lélek az agyon belül?

Hol van a lélek az agyon belül?

Figyelt kérdés
Ha van lelkünk (tudatunk) akkor az mindenbizonnyal az agyban van. De meddig kéne bontani az agyat, faragni belőle hogy elmondhassuk az illetőről hogy még életben van??
2011. aug. 21. 18:31
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
A lélek egy fogalom, ami csak azért létezik, mert az bízunk elgondolja. Magyarul egy gondolat, fogalom, nem lehet kézzel megfogni. Éppolyan, mint a szeretet.
2011. aug. 21. 18:34
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Sehol. Az egyik (agy) egy anatómiai fogalom, a másik (lélek) egy meglehetősen sokjelentésű szó, van pszichológiai jelentése (kb. azt jelenti, hogy a magasabb idegműködések összessége), van teológiai jelentése, van sokféle filozófiai jelentése stb.

Az egyik nincs benne a másikban, mert teljesen más jellegű a két fogalom.

"Ha van lelkünk (tudatunk) akkor az mindenbizonnyal az agyban van."

Ja. De nem úgy, mint egy gyufa a gyufásdobozban.

"De meddig kéne bontani az agyat, faragni belőle hogy elmondhassuk az illetőről hogy még életben van?"

Ez már teljesen más téma. Ki van életben? Mondjuk ha a szívverés meg a lélegzés elég az "élet"-hez, akkor az agy nagy részét el lehet távolítani, attól még "élet"-ben marad az illető, de ennek semmi köze a másik kérdésedhez.

2011. aug. 21. 18:48
 3/19 anonim ***** válasza:
46%
Ha van lélek(már pedig van:P) nem valószínű, hogy helyhez kötött, az agy mindössze csak fogadja az infót a nem lokális lélektől/tudattól mint egy "antenna"... legalábbis én így gondolom.
2011. aug. 21. 18:49
 4/19 anonim ***** válasza:
siddi! nem jól tudod. A lélek nem az agy bizonyos része, hanem úgy egészében az agy. És a lélek, amire ti gondoltok, az tulajdonképpen nem más mint az agynak az a funkciója, amikor emlékeket használ fel. Ha elgondolkodtok rajta, ti is rájöttök.
2011. aug. 21. 21:57
 5/19 anonim ***** válasza:
0%
Hm. A lélek nem az agyban van. Teljességgel bennünk és körülöttünk van. Mintha egy tojás lenne, és benne a sárgája az ember, a fehérje meg a lélek, de benne a sárgájában is van. Szóval valahogy így. Ezt energiának kell felfogni, és rengeteg információnak.
2011. aug. 21. 22:50
 6/19 anonim ***** válasza:

Noha ez már nem a kérdésre válasz de csatlakoznék a kibontakozó szóváltáshoz :D

Szerintem a lélek tényleg csak egy fogalom. Nincsenek még olyan 100%-os kutatások, hogy a tudatunk miért működik úgy ahogy, de attól még a lélek csak egy kitalált és egyénenként mást jelentő (látható itt a hozzászólók között) fogalom. Lehet, hogy van valami ahhoz hasonló, de amíg nem tudjuk se bebizonyítani hülyeség tényként közölni.

2011. aug. 21. 23:28
 7/19 anonim ***** válasza:
41%
A lélek nem az agyban van. A lélek itt van minden porcikánkban, a levegőben, a növényekben, tárgyakban. Minden egyes atomod a világot alkotó egységes lélek része.
2011. aug. 22. 00:12
 8/19 anonim válasza:
41%
a lelket nem lehet sehol a testben megtalálni,a lélek az a saját bensőd,a tested meg egy burok mint egy dió,ha meghalsz a lelked tovább él a mennyben vagy a pokolban,szerintem ezt nem lehet tudományosan megmagyarázni
2011. aug. 22. 01:37
 9/19 anonim ***** válasza:
De épp ez az, senki sem tudhatja, hogy ez valóban így van-e és mégis tényként közölöd, hogy az olyan mint a dió és van és kész.
2011. aug. 22. 18:04
 10/19 A kérdező kommentje:
Nah jóó itt most lehet én vagyok fogalomzavarban vagy a válaszadók legtöbb része.... Az a tojásos hasonlatos dolog azt AURÁNAK hívják de én a lélekről beszélek! A tudatról! Arról amiből tudod hogy TE VAGY és nem lehet a lélek teljesen az agyunk egésze márcsak ha arra gondoltok amikor azt mondod hogy "keresgélsz az emlékeid között" Ami keresgél!! Nah az lehet a tudat a lélek. Ha eltávolítanék a hipotalamuszod a kisagyad meg egy két dolgot és géppel helyettesítenénk sztem még bízvást ki lehetne jelenteni hogy a lelked a tudadod még megvan.... De vajon melyik agyérszeltávolítása után mondhatni hogy már nincs? :S
2011. aug. 24. 16:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!