Mekkora vízszintes irányú, "a" nagyságú gyorsulással mozgassuk a lejtőt, hogy a test hozzá képest ne mozduljon el?
Rajzold fel a lejtőt, erővektorokkal. Lesz két derékszögű háromszöged.
g*(gyök3)/4 a megoldás.
Az egyik háromszög a nagy háromszög, míg a másik a kicsi amely két erőből fog létrejönni, a lejtővel párhuzamos, és a testből lefelé ható erőből.
De akkor itt nem ezzel kellene számolnom: a=g*sinalfa=5m/s a négyzeten!?
"De akkor itt nem ezzel kellene számolnom: a=g*sinalfa=5m/s a négyzeten!?"
Ez a lejtőirányú gyorsulás, de nem vízszintes. Ennek kell számítani a vízszintes komponensét. (Merthogy van neki egy függőleges és egy vízszintes komponense).
Tehát szorzódik cosalfa-val.
Hát rudolf.th, ezt elhibáztad.
A baloldalon helyesen: a/cos(alfa), nem pedig szorzás.
sin(alfa) szor cos(alfa) pedig (gyök3)/4, lesz, ahogy már leírtam.
@12:32
Az a/cos(alfa) nagyobb, mint maga az „a“. Az „a“ gyorsulást nem lehet szétbontani egy nálánál nagyobb összetevőre. Az „a“ gyorsulásnak csak egy része „effektív“. Az „effektív“ rész: a•cos(alfa). A rajzon hibásan ábrázoltam. Javított rajz:
Jó lenne, ha lerajzolnád nálad miként jön ki a a/cos(alfa), mert nálam csak így jön ki és sehogyse akar kijönni nekem a a/cos(alfa).
Azért jó lenne az is, ha a kiíró ideírná a végeredményt, ha megvan neki.
De egyébként megoldható úgy is, ahogy te akartad, de akkor mindenképp ügyeljünk a reakciógyorsulásvektorok helyes felvételére!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!