Hogyan keletkezett az univerzum?
Vegyél már vissza zsenikém. Igazából sajnállak, de mindegy.
Tudod a világ úgy működik, hogy ha te állítasz valamit, akkor azt neked kell alátámasztani. Te azt állítod, hogy a nagy tudósok ezt tényként kezelik. Tessék bebizonyítani.
Te pont olyan buta vagy, mint a vallásos emberek. Ők is azt mondják, hogy bizonyítsd be, hogy nincs isten, holott ők állítják, nekik kellene bebizonyítani. Hát, gratulálok, a szintet elérted :):)
Most komolyan azt várod, hogy én is idevágjak egy nevet, mindenféle indoklás nélkül? Bocs, nem süllyedek a szintedre.
Hubble meg nem támasztotta alá, csak azt, hogy a galaxisok távolodnak. Nem ugyanaz. Bár a tudatlanabbaknak nyilván.
Épp elég a megnevezése: Ősrobbanás-elmélet. Keress bármilyen definíciót róla, benne lesz, hogy elmélet. Persze, komoly könyvekre gondolok (vagy oldalakra).
Az meg, hogy nem írod nagy betűvel mások nevét, ráadásul nem akárkikről beszélünk, nagyon-nagyon minősít téged.
A vitát befejeztem, mivel egyértelműen kiderült, hogy nem tudsz konkrét bizonyítékot mutatni, a sértegetéseidre pedig nem vagyok kíváncsi. Gondolom erre még reagálsz valami "a vitáról meg csak annyit, hogy egy agyatlan troll kötött belém" szintű kommentet. Egészségedre.
azt mondod, hogy "a vitát befejeztem"...
mik is voltak eddig az érveid a vitában..?
én - a kívánságod szerint mondtam neveket, ezekkel te még adós vagy.
azt hiszem, nehéz vitának nevezni azt, amikor csak az egyik fél érvel, a másik meg csak halandzsázik.
továbbra is várom tőled azon tudósok, vagy akár csak egyetlen tudosnak a nevét, aki vitatja az ősrobbanás tényét...
(amíg nem tudsz ilyent mondani, nem tudlak másnak minősíteni, mint agyatlan trollnak)
Jajj gyerekek most miért kell veszekedni. Egyébként én is az anti-@nandras liga pártján vagyok. Ne járass már le minket ezzel az egyoldalú demagóg veszekedéssel. Én megértem ha valakit bosszant hogy egy tudományosan megalapozott elméletet újra meg újra magyarázni kell, de aki nem képes a véleményét megindokolni csak a tekintélyre hivatkozással, az ne verje a mellét mert ahogy 75% mondta, ez a fanatikusok hozzáállása.
...
Az ősrobbanást sokan próbálták már leírni, az átlagember számára is érthetővé tenni, a kérd. is biztosan olvasott cikkeket mint pl.: [link] . Ezt én sem tudom megválaszolni. Csak annyit akarok hozzáfűzni, hogy tévednek a papok amikor azt a nézetet terjesztik hogy az ősrobbanás a semmiből lett valami elmélete, mert ilyesmiről szó sem esik benne (és téves az az okoskodás is, hogy semmiből nem lehet valami, tehát Isten). Az elméletek inkább arról szólnak, hogy mi az a pont amin túl lehetetlen az információkat megvizsgálni, mert a mostani univerzumba abból ami korábban volt, semmi nem került át. (Még az idő, ami alapján haladhatunk, is csak a mi univerzumunk egy tulajdonsága.) Valójában hogy egyáltalán az univerzum keletkezését tudjuk vizsgálni, önmagában is csoda. A hétköznapi tapasztalataink alapján ki gondolná, hogy akad olyasmi, ami máig túlél ennyi idő után? Az ősrobbanás elmélet pedig nem azért van mert pár tudósnak nincs jobb dolga mint hogy új teremtéstörténeteket gyártson, hanem mert bizonyos észlelt jelenségeket, mint az univerzum látszólagos tágulását, ezekkel tudnak megmagyarázni. Igazából pont emiatt, mert túl könnyen rá lehet húzni egy teremtésmesét, bosszant az egész ősrobbanás dolog, de nincs mit tenni, a tények erre mutatnak. De az ősrobbanás csak a mi világunkról szól, és csak egy bizonyos időpontig visszamenőleg; se arról hogy mi van azon kívül, se arról hogy mi van az előtt (ez a kettő tulajdonképpen egy kérdés, hiszen amint mondtuk az idő is csak egy tényező a sokból), nem állít semmit. Van az univerzumnak olyan modellje ami végtelen ciklusnak tünteti fel, ami kitágul, összeomlik, kitágul, összeomlik örökké; van olyan ami szerint végeláthatatlan sok más univerzum van.
Szerintem ha hívő vagy, ne zavartasd magad emiatt az egész miatt. TANULJ a tudományról, igen, az hasznos; de ne próbálj vele vitába szállni azon az alapon, hogy a Biblia mit ír. Mindig el lehet képzelni a világmindenségben még eggyel magasabb szintet, tehát mindig van egy hely az istennek, ha téged az tesz boldoggá. Semmi oka nincs hogy miért korlátozzuk az istent azzal, hogy a világmindenség elejére helyezzük; ez olyan, mintha elismernénk, hogy ő is az időhöz van kötve. Ha rájönnénk mi van az univerzumon kívül, az ősrobbanáson túl, akkor is lenne még egy annál külsőbb réteg amit nem ismerünk. Mindig mehetsz egy szinttel még feljebb.
Ez az egész kérdéskör (hogyan lehet "csak úgy" hő stb.) a legmesszemenőbben félrevezető. A kérdésfeltevő azon próbálkozik hogy a hétköznapi eszével megfejtsen egy bonyolult kérdést, aminek még az emberileg tudható részét sem ismeri normálisan. Amikor a világ alapvető törvényeit feszegeted olyan helyre jutsz ahol a hétköznapi logika értéktelen. Már azt elhinni hogy a Föld egy bolygó, vagy hogy a világűr mi, olyasmi amit nehéz felfogni, és ez csak egyre rosszabb lesz ahogy az alapvető dolgok felé mész. Az egész kvantummechanika (az apró részecskék tudománya) annak a története, hogy az emberi tudásnak igenis megvannak a korlátai. Az én szememben az a hozzáállás, hogy ha valamit nem értünk, egy egyszerűbb magyarázatra lépünk makacsul vissza, mintha azt várnánk, hogy a világ úgy viselkedjen ahogy mi szeretnénk, abszolút önpusztító magatartás. Ha nem értjük meg a világot és nem tudunk jobbat mint makacsul az istenhithez térni vissza, akkor valóban nem érdemes az emberi faj arra hogy túllépjen a korlátain.
Bocs, kicsit elmentem teljesen más irányba, elnézést. Leszállok a szappanosdonozomról (ahogy az angolok mondják).
Igazából az a lényeg hogy
- hogyan lett a semmiből = nem a semmiből lett, ez tévedés
- hogyan lett a hő és az energia = erre csak azt tudom mondani: az energia, akárcsak a tér, idő vagy anyag, a mi univerzumunk alapvető tulajdonsága (helyzeti energia miatt lehetnek különböző helyen a dolgok, és így tovább) tehát semmivel nem csodálatosabb mint a világ többi része. anyag-antianyagra ugyanez vonatkozik.
- minden másra a válasz: nem tudjuk; elméletek vannak, de inkorrekt lenne végső választ várni ezekre az alapvető kérdésekre, nem vagyunk mindenhatók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!