Hgyan lehetséges, h a Jupiter-típusú bolygókon meteorbecsapódás nyomai vannak? Nem gázból vannak?
nem tudom, hogy honnan veszed, hogy a jupiteren meteoritbecspódási nyomok látszódnak.
az uránusz felszíni hőmérséklete pedig legfeljebb mínuszban van 200 fok, így természetes, hogy jég és nem víz található rajta...
Nincs a felszínükön meteorbecsapódás és az Uránusz felszínét nem jég borítja.
Nem tudom honnan vetted ezeket.
Amúgy igaza van egy korábban szólónak. Az Uránusz felszínén max. -200°C van.
Oké, igazatok van, köszi. Olvasok egy föcis könyvet, és amikor a bolygókról írnak, a holdjaikról is és azoknál említik a meteoritbecsapódás-nyomokat.
Viszont a 200 fokot tankönyvből vettem és az elé tényleg nincs mínusz írva.
Azok a nyomok viszonylag gyorsan - hetek alatt - eltűnnek. Ez történt a Shoemaker-Lewy üstökös 1994-es Jupiterbe becsapódása esetén is. Nyilván való, hogy a nem szilárd anyag nem őrzi meg évezredekre, évmilliókra a becsapódás nyomát. :)
Egyébként igen "látványos" volt az ütközés, azaz inkább ütközés sorozat, mert az üstökös az előző Jupiter megközelítéskor az árapályerő hatására sok darabra szakadt. Ezért gépágyúsorozatként érte el a Jupitert. :)
Ezen a videón a hatásmechanizmust szemléltetik:
http://www.youtube.com/watch?v=LiYmutyuW2Q&feature=related
A filmtrükk jól szemlélteti, ahogyan a kb 60 kilométer másodpercenkénti sebességgel a Jupiter atmoszférájában elpárolgó üstökösmag darab hogyan vág "alagutat", és a képződő rengeteg hő hogyan okoz robbanást.
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!