Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a véleményetek? Mi volt...

Aulac kérdése:

Mi a véleményetek? Mi volt először? A tér, vagy az idő?

Figyelt kérdés
2011. júl. 25. 21:45
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Róma sem egy nap alatt épült... Majd a következő században megmondja valaki! xDDDD Egyébként én mindig úgy gondoltam, hogy mivel az energia áthatol az anyagon, így nem lehet részecske, és tér sem kell neki.
2011. júl. 26. 17:06
 12/24 anonim ***** válasza:
energia áthatol az anyagon? ezt hol olvastad? az anyag maga az energia
2011. júl. 26. 17:14
 13/24 anonim ***** válasza:
Jó, mindegy... az a lényeg, hogy volt egy nagy energiájú semmi.
2011. júl. 26. 17:18
 14/24 anonim ***** válasza:
De ha az anyag maga az energia, az energia mit csinál amikor éppen nem anyag? Akkor hol van, hogy néz ki?
2011. júl. 26. 17:25
 15/24 anonim ***** válasza:
Az energia talán inkább egyfajta tulajdonsága, jellemzője az anyagnak, nem egy önálló entitás. Vagy inkább a tér (téridő?) jellemzője egy adott pontján, nem tudom. De nem független a tértől.
2011. júl. 27. 10:42
 16/24 A kérdező kommentje:

Más megvilágításban.(Szerintem)

Az Univerzum, mielőtt kialakult és energiából anyag lett, lehetett-e kiterjedése? Bármilyen kicsi, de 0-nál nagyobb.

Ha igen, az már tér.

Vagy rosszul gondolkodom?

2011. júl. 27. 17:20
 17/24 A kérdező kommentje:

Valamint:

"Az ősrobbanás pillanata a számításoktól függően 12-15 milliárd évvel ezelőtt volt. A Planck-időt (10-43s) extrém gyors kiterjedés, Alan Guth (1979) által kozmikus inflációnak nevezett szakasz követi 10-30 s-ig, amely alatt a Világegyetem eredeti méretének 10 a 48-dikon-szorosára növekedett.

Tehát visszaszámolva is kellett kiterjedésének lennie.

2011. júl. 27. 17:25
 18/24 anonim ***** válasza:

Szerintem...

"energiából anyag lett".. A kiinduló szingularitásban nem tudjuk, mi volt, de egyáltalán nem biztos, hogy energia. Az energia a térrel együtt "alakult ki", nem pedig energiából lett minden más.

"visszaszámolva is kellett kiterjedésének lennie".. Ezt nem értem, milyen függvény szerint számolsz vissza? Nézzünk egy x^2 függvényt példának, az is növekvő értéket ad, mégis "visszaszámolva" nullát kapunk.

2011. júl. 27. 19:11
 19/24 A kérdező kommentje:

Visszaszámolva "x" nem lehet 0.

0^2=0

0^48=0

Az "x" lehet majdnem végtelenül közelítve a 0-hoz, de nem érhette el.Tehát kiterjedésének is kellett lennie.

2011. júl. 27. 20:03
 20/24 anonim ***** válasza:

Nem akarom túlragozni, de ugye létezik olyan függvény, ami monoton növekvő és átmegy az origón? :)

Arra akarok kilyukadni, hogy maga a növekedés nem zárja ki a nulla kiinduló állapotot. Hogy ez fizikailag működhet-e, az egy más kérdés.

2011. júl. 27. 20:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!