Miért a felszínen alakul ki először jég?
Miért nem fagynak be a tavak fenékig?
Miért repeszti a fagy a köveket?
Miért forr a víz magasabb hőmérsékleten , mint a benzin, holott a benzin nagyobb tömegű és nagyobb méretű molekulát tartalmaz?
Nem egészen....
Szóval a víz egy különleges anyag. A többitől eltérően a sűrűsége (fajsúlya) +4C fokon a legnagyobb. Mivel 0C fokon fagy meg, ezért ilyenkor KISEBB a sűrűsége, tehát a keletkező jég felemelkedik a felszínre. (Ezért úsznak a jégtáblák.)
Mivel a víz nem igazán jó hővezető, ezért LEFELE nagyon nehezen hűl. Ráadásul a +4C fok alatti víz és jég a felszínen van, tehát még az a hőáramlás sem indul be (mint az egyéb folyadékok esetén), ami a fagypontnál melegebb vizet a felszínre hozná. Ezért a tavakban LEGALUL a legsűrűbb, +4C fokos víz van.
+4C fok alatt hűtéskor a víz (vagy jég) KITÁGUL (megintcsak ellentétben egy átlagos folyadékkal), ezért megfagyva a jég szétfeszíti ami az útjában áll.
Hogy miért forr magasabb hőmérsékleten,mint a benzin, azt nem tudom. De nem hiszem, hogy ez a molekula mérettől függene...
Pedro
nekem csak egy tippem van az utolsó kérdésre.
A vízmolekulák sajátos szerkezetének köszönhetően köztük egy nagyon erős másodrendű kölcsönhatás,az ún. hidrogén-kötés lép fel,emiatt a vízrészecskék nehezebb szakadnak el egymástól és lépnek ki a folyadékhalmazból,nehezebb történik a gáz/gőz fázisba való átalakulás
Beigazolódni látszik a sejtésem:)
Utánanéztem és azt találtam, hogy egy anyag olvadás és forráspontja(természetesen állandó nyomáson)függ:
-a másodrendű kötések erősségétől
-a moláris tömeg nagyságától
-a molekulák alakjától
Ha most ezt látná a középiskolai kémia tanárom,emlékszem hogy ez volt a heppje,mindig ezt kérdezte és kórusban kellett kántálni:D
remélem tudtam segíteni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!