Miért érezzük a forrót először hidegnek?
ugyan van olyan is hogy hidegégés, de ez csak nagyon alacsony fokú anyagok érintésekor történik...pl: folyekony nitrogen.
a forro vizet ami egeti a kezed egy ido utan hidegnek erzed.
A természetben (a villámlásból eredő tüzek kivételével) inkább a hideg az, ami veszélyezteti az állatok (ide értve az ember őseit is) létét. Természetes tűz viszonylag ritkán fordul elő, és jól látható, rémületet keltő, az állatok általában már a látványtól is menekülni kezdenek.
A hideg nem látványos. Szép lassan szokott csökkenni a hőmérséklet, ez nem okoz pánikot, nyugtalanságot, viszont védekezni KELL ellene, különben az állat megfagy.
Ezt még lehetne tovább is fejtegetni, de azt hiszem látható, hogy a nagyobb (azaz inkább gyakoribb és "alattomosabb") veszélyt a hideg jelentette. Ezért a hideg érzékelő receptorok érzékenyebbek azoknál, amelyek a meleget érzékelik.
Ha forró tárgyat érintünk meg, a hőmérséklet változás hatására a hideg receptorok gyorsabban reagálnak, mint a meleg receptorok. Majd mikor azok is "észbe kapnak" akkor helyesbíti az agy a kialakuló hőérzetet - ja, bocs, mégsem hideg, hanem forró!
Pedro
Szerintem ketfele homerseklet erzo receptor van a borunkben: hideg erzo es meleg erzo. Szerintem ha forrot fogunk meg, akkor mindketto receptor aktiv. Azert erezheted hamarabb a hideget, mert lehet, hogy idobe telik, mig az agy az elemi ingerekbol osszerakja a teljes kepet.
Hogy mibol gondolom: volt a csodak palotajaban, vagy a milennarison egy kiallitas, ahol volt egy keszulek, ami ket egymas kore csavarodo rezcsobol allt. az egyik cso enyhen meleg volt, a masik hideg, ha kulon kulon fogtad meg, akkor egyertelmu volt a helyzet, ha azonban ott fogtad meg, ahol a ket cso egymas korul csavarodott, akkor hirtelen elkaptad a kezed, mert ugy erezte az agy, hogy forro. Nagyon vicces volt.
Itt nézz utána: Fonyó Attila: Az orvosi élettan tankönyve
Nekem már papírom van róla, hogy tudom! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!