Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A golyóstoll nem működik...

A golyóstoll nem működik gravitáció nélkül?

Figyelt kérdés
2011. jún. 15. 14:14
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

"Ha figyelembe veszem, hogy nem azonnal jön is le az összes tinta Még akkor is "kicsit" több tinta jön ki a tollból, mint amennyi a golyón van... Szerintem..."

márpedig jobb, ha figyelembe veszed. Sőt azt is, hogy a tinta sűrű, főleg abban a keskeny csőben mozog nehezen, tehát nem húzza vissza rögtön a gravitáció.

Egyébként nem valami bonyolult a golyóstoll: egy cső tintával, és az egyik végén van egy golyó. Szerinted mégis mi késztetné a tintát arra hogy kijöjjön a golyón, ha nem a gravitáció?

Kipróbáltam egyébként én is, kicsit irkafirkálgattam aztán eltűnt a tinta. megfordítottam, megrázogattam és megint írt.

súlytalanságban biztos tovább bírná, ahogy írták, de ha a cső 1/10éből (erős fölébecslés) használja csak fel a tintát (ami azért jópár mondat lehet), akkor is használhatatlannak számít.

2011. jún. 15. 16:31
 12/18 anonim ***** válasza:

"márpedig jobb, ha figyelembe veszed. Sőt azt is, hogy a tinta sűrű, főleg abban a keskeny csőben mozog nehezen, tehát nem húzza vissza rögtön a gravitáció."

Bocsika de az már nem a golyón van... A tinta valamelyest viszkózus anyag normál állapotban a gravitáció miatt a golyóra folyik, majd ahogy az elfordul, és a papír felszívja, a beforduló, közel üres golyóra megint ráfolyik. Ha csípőfogóval kiszedsz egy golyót és gördíted papiron meglátod hogy mennyire nem húz semekkora csíkot, csak max pár millimétert, és máris elfogyott. De hogy 5 cm és csíkot nem húzol vele az teljesen biztos. Én annakidején gyerekként sokszor operáltam ki golyót a tollbetétből, és tudom hogy igencsak kevés tinta van rajta.

Egyébként egyről beszélünk, De egyből az szúrt szemet hogy tuti hosszabbat húz a toll fejjel felfelé fordítva mintha csak egy golyónyi tintát "engednénk" a papírra.

2011. jún. 15. 17:40
 13/18 anonim ***** válasza:
De mint írtam nem súlytalanság.csak olyasmi.Mert,ha felfelé van a hegye,akkor a gravitáció hat a benne lévő festékre.ami ugye erősebb a semminél.És nem áll meg a festék,hanem le-fel mozog.A súlytalanságban meg nem mozdul a mocsokja.
2011. jún. 15. 18:52
 14/18 anonim ***** válasza:
Pár év múlva kipróbálom a dolgot
2011. jún. 15. 22:05
 15/18 dellfil ***** válasza:

Úgy látom mindenki megfeledkezett, a kapilláris hatásról. :)

A golyófészek, és a tintát tartalmazó csőrész között van egy erős szűkítés. A golyóról "lekenődő" tinta utánpótlását ez a szűkítés (kapilláris) biztosítja. A golyóméret, a golyófészek, és a szűkítés nagyon jól össze vannak hangolva a tinta viszkozitásával. Annyira azonban nem, hogy hogy hosszabb ideig is írhass a gravitáció ellenében. Egy-két mondatot azért még egy átlagos golyóstollal is leírhatsz "fejjel lefelé" tartva azt. (Ilyenkor a golyó van fölül! :) )

Na most, ha súlytalanság van, szerintem valamivel tovább fog "működni" egy átlagos golyóstoll, hiszen nem kell a kapillárisnak egy vonzó erő ellenében dolgoznia.

Egy biztos. Valóban kell valami plusz, hogy a toll működjön súlytalanságban is.

dellfil

2011. jún. 16. 01:30
 16/18 dellfil ***** válasza:

Még valami. Elfelejtettem leírni, hogy kipróbáltam függőlegesen felfelé tartott golyóstollal "firkálgatni" egy papírlapra, és láss csodát, egy bizonyos "firkamennyiség" után, elfogyott a tinta. Nem fogott tovább a toll. Megfordítva a tollat, kb. öt centit húzva a papíron újra fogott. Ezt a játékot elismételtem párszor. Az eredmények kísértetiesen hasonlítottak egymásra. Mindig kb. ugyanannyi firka amit fejjel lefelé megengedett, és mindig ugyanolyan hosszú "halott" vonal után (öt centiméter) jelent meg úra a tinta.

Egy filléres, nevesincs tollal "kísérleteztem". Szerintem érdemes kipróbálni!

dellfil

2011. jún. 16. 01:44
 17/18 anonim ***** válasza:

Ebből is látszik, hogy csak néha meg kéne pörgetni a tollat a végénél fogva, írni vele egy kicsit, aztán ha kifogy megint megpörgetni (centrifugális erő)... :D

Nem csak egyszerű és olcsó megoldás, de még vicces is lenne, ha minden jegyzetelést így kezdenének:

http://www.youtube.com/watch?v=faQSs6UBDok

:):)

2011. jún. 16. 07:45
 18/18 anonim válasza:
műxik
2011. júl. 11. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!