Mi a plazma? (Köszönöm wikit megnéztem a barátomat is. Gyakorlati oldalról szeretém megközelíteni. )
Hogyan nyilvánul meg a villámlásnál a plazma? Maga a fényjelenség bizonyítja hogy a levegő plazma állapotba kerül?
Hő keletkezésekor szintén plazma keletkezik. A mennydörgés a levegő villám általi hirtelen hőtágulása miatt következik be (javítsatok ki ha nem így lenne). Ez esetben a plazmát itt a hő váltja ki?
Miért színeződik el a gáz, ha plazma állapotba kerül?
Néztem több videót is erről. Amit észrevettem, hogy az első kisülésekkor a szikra kék színű, viszont miután beindul a folyamat ibolya színű lesz és folyamatosabb a mozgása. Már az elejé is plazmáról beszélünk? Miért változik meg a színe? Több atom ionizálódik?
Elnézés ha kicsit elragadtattam magam a sok kérdéssel, de valahogy ezekre a kérdésekre nincs válasz sehol.
Köszönöm előre is.
Erről sokat lehetne írni. Így nem is írok semmit :D
Olvasd a góglét meg amit kiad.
Nem néztem a wikit, remélem ez egy másik szöveg:
+
"A fénycső működése fizikai oldalról megközelítve a következőképpen néz ki: a levegőmentes és nemesgázzal töltött zárt térben az elektronok összeütköznek a még semleges gázatommal, amelyből elektront szakítanak le. Így a gázatom pozitív ionná alakul, és az ellenkező polaritás (a váltóáram miatt folyamatosan váltakozik) irányába vándorol. Útjuk során az ionok szabad elektront vesznek fel, és visszaalakulnak az eredeti állapotukba. Ez a folyamat elektromágneses energia felszabadulásával jár, amely látható és láthatatlan (UV) tartományba eső fényjelenségként jelentkezik. A látható fény neongáznál piros, míg az argonnál halvány ibolyakék színű. A gyakorlatban a megjelenő fény fényporok segítségével jön létre, melyek az UV fényt konvertálják a látható színek tartományába."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!