Antioxidánsok kivonását milyen "kísérlettel", eljárással lehet megcsinálni? Minőségi és mennyiségi meghatározás kellene.
Pl. C-vitamin, karotin, srb. neten nézegettem, ott nem nagyon találtam, esetleg nincs vkinek vmi ilyen könyve? vagy csak egyszerűen nem ismer egy módszert erre?
Előre is köszönöm! :)
Példa C vitaminra:
- 2g mintát 10ml 2% HCl-ben mozsárban eldörzsölünk.
- Centrifugáljuk.
- 10 ml növényi kivonathoz,
30 ml desztillált vizet,
5 ml 2%-os HCl-oldatot,
5 ml 1%-os KI oldatot és
5 ml 0,2 %-os keményítő oldatot adunk
- KIO3-al titráljuk; 1 ml 0,001 N KIO3 oldat 0,09 mg aszkorbinsavval ekvivalens
uuhhh*-* köszönöm! amúgy honnan tudod? :O mármint csak azért, mert mondjuk még szükségem lenne a karotinra is...
Meg ha esetleg könyvből, vagy weboldalról, címet megköszönném. ^^
Áhhh, ment a zöld kéz :D
ajánlom figyelmedbe a kromatográfiát
minőségi azonosítást talán mér VRK-val is meg lehet csinálni
amit az első írt, az szép és jó, de kis mennyiségek meghatározására felejtsd el. De még nagyobb mennyiségek vizsgálatakor is nagy a mérési hiba. Ez a leírás valós vizsgálatra meglehetősen rossz megoldás
a kvalitatív analízist még viszonylag könnyen meg tudod tenni vékonyréteg kromatogáfiával
csak vékonyréteglapot kell szerezned, oldószert
persze a lapot az alkalmazott oldószernek megfelelően.
általánosságban jól alkalmazhatók pl a szilika-rétegű lapok
aztán meg kell találnod a megfelelő oldószer-összetételt
és persze gondoskodi kell az előhívásról.
Gondolom nincs UV lámpád, úgyhogy maradjunk a cc H2SO4-nél az előhívásnál
irodalomban a következő segítséget találáltam hozzá:
Szilikagél rétegű oszlopon jégecet-aceton-metanol-benzol 1:1:4:14 arányú elegye esetén a retenciós faktorok:
C-vitamin: 0,25
Riboflavin: 0,29
szilika rétegen ciklohexán-éter 80:20 elegye esetében
a B-karotin Rf-értéke: 0,84
Ezen oldószerelegyek helyett persze választhatsz valami más, hasonló polaritásút is, nem kell ezekhetz ragaszkodni
A mennyiségi meghatározás már nehezebb dió...
Amire figyelned kell, az a minta előkészítés, feldolgozás
nehogy meggyilkold szegény anyagokat
Vki segítene nekem? Elnézést hogy így ideírok, de az első kísérlet, vagy hogy is mondjam, nagyon megtetszett, vki segítene abban, hogy hogy kell az oldatokat előkészíteni?
Mármint hogy ezekkel a %-kokkal nem nagyon vagyok tisztában :( vki segítsen! *-*
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!