Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért csíkban ég le az ember?

Miért csíkban ég le az ember?

Figyelt kérdés
Rövidujjú vagy rövidnadrág viselése esetén a ruhavonal határán lesz egy sötét csík, azaz ott jobban leég az ember. Miért? Miközben pont azt várnám, hogy nincs éles határ, hanem a határ elmosódott lesz, hiszen a ruha ide-oda mozog, és néha süti a nap a határvonalat, néha meg nem, ezért elmosódott lesz, és kevésbé ég le a határvonal, mint az a rész, amelyik folyamatosan a napon van.
2011. máj. 22. 15:52
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes kérdés... két lehetőség van.

1. Tényleg csíkban ég le. Valószínűleg a ruha néha takarja, néha nem, ilyenkor újra és újra triggert kapnak a melanocyták, újabb és újabb adag melanint termelne, ezért lesz sötétebb, mint az egyenletes megvilágítású helyeken, amik folyamatosan barnulnak.

2. Nem csíkban ég le, csak a világosabb terület mellett óhatatlanul is sötétebbnek látod.

2011. máj. 22. 16:07
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem optikai csalódás, nagyon durván sötétebb. De szerintem ezt mindenki tapasztata már.
2011. máj. 23. 07:34
 3/6 anonim ***** válasza:

Az optikai csalódásokról csak annyit szeretnék mondani, hogy nézd meg a következő ábrát:

[link]

Az ábrán "A" és "B" mező nagyon durván különbözőnek látszik. De, ha egy képnézegető programban összehasonlítod a két mezőt, megrőkönyödve tapasztalhatod te is, hogy a két szín abszolúte egyforma!

2011. máj. 23. 16:12
 4/6 A kérdező kommentje:

Ismerem az ilyeneket. De itt nem kettős átmenet van. Mindenesetre mondom hogy durván sötétebb a széle a lebarnult résznek, de megnéztem úgy is, hogy letakartam a nem lebarnult részt. Durván sötétebb, ahogy korábban írtam.

Ja, és nem kenuzásban égett le, és nem csillogó/tükröző ruhában. Merthogy még azt el tudnám képzelni, hogy a ruha visszatükröz, ha olyan anyagból lenne.

2011. máj. 24. 10:04
 5/6 anonim ***** válasza:

Értem! Akkor az optikai csalódás kizárva!

Az első válaszoló által említett első effektus mellé esetleg egy gyenge lábakon álló elméletet tudnék tenni, de csak akkor, ha világos színű a rövidujjú ing, vagy nadrág, és nem passzos.

A szórt fényt maga a ruházat is visszaveri belülről is, és a külső fény együtt a rövidujj végéről belülről szóródó fénnyel - erősebb barnító hatással bír...

2011. máj. 25. 11:07
 6/6 A kérdező kommentje:
a fény polarizáltsága számíthat?
2014. aug. 31. 21:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!