Miért csíkban ég le az ember?
Érdekes kérdés... két lehetőség van.
1. Tényleg csíkban ég le. Valószínűleg a ruha néha takarja, néha nem, ilyenkor újra és újra triggert kapnak a melanocyták, újabb és újabb adag melanint termelne, ezért lesz sötétebb, mint az egyenletes megvilágítású helyeken, amik folyamatosan barnulnak.
2. Nem csíkban ég le, csak a világosabb terület mellett óhatatlanul is sötétebbnek látod.
Az optikai csalódásokról csak annyit szeretnék mondani, hogy nézd meg a következő ábrát:
Az ábrán "A" és "B" mező nagyon durván különbözőnek látszik. De, ha egy képnézegető programban összehasonlítod a két mezőt, megrőkönyödve tapasztalhatod te is, hogy a két szín abszolúte egyforma!
Ismerem az ilyeneket. De itt nem kettős átmenet van. Mindenesetre mondom hogy durván sötétebb a széle a lebarnult résznek, de megnéztem úgy is, hogy letakartam a nem lebarnult részt. Durván sötétebb, ahogy korábban írtam.
Ja, és nem kenuzásban égett le, és nem csillogó/tükröző ruhában. Merthogy még azt el tudnám képzelni, hogy a ruha visszatükröz, ha olyan anyagból lenne.
Értem! Akkor az optikai csalódás kizárva!
Az első válaszoló által említett első effektus mellé esetleg egy gyenge lábakon álló elméletet tudnék tenni, de csak akkor, ha világos színű a rövidujjú ing, vagy nadrág, és nem passzos.
A szórt fényt maga a ruházat is visszaveri belülről is, és a külső fény együtt a rövidujj végéről belülről szóródó fénnyel - erősebb barnító hatással bír...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!