Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 2 zöld szemű szülőnek lehet...

2 zöld szemű szülőnek lehet barna szemű a gyermeke?

Figyelt kérdés
Én úgy tudom, hogy ez nem valószínű, de nem tudom, hogy igazam van-e. Genetikailag ez hogy működik?
2011. máj. 21. 14:25
1 2 3 4 5 6
 41/54 anonim ***** válasza:

a szemszín öröklődése nem ilyen egyszerű, mint ahogy a gimiben tanítják.

nem kell letámadni anyucit meg apucit. igen is lehetséges, mert nem csak egyszerű domináns-recesszív öröklésmenetű.

azt meg nem nagyon szeretném elhinni, hogy az egyik hozzászóló biológus....

2011. máj. 21. 18:11
 42/54 anonim ***** válasza:

Kedves 18:11

Ha tudod az egyetlen igaz választ a kérdésre, akkor (mindannyiunk nevében kérlek), ne tarts magadban, hanem oszd meg velünk, balgákkal... Engedd, hogy tanulhassunk tőled!

2011. máj. 21. 18:16
 43/54 anonim ***** válasza:

"Korábban a szemszín

volt az egygénes jellegek típuspéldája (prototípusa), mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ez a

tulajdonság több gén kontrollja alatt áll, amit a különböző színárnyalatok. ill. a zöld és szürke szemszín is

jelez."

ennyi. nem lehet ennyire egyszerűen, a középiskolás genetikából kiindulva meghatározni, mert nem monogénes.

2011. máj. 21. 18:18
 44/54 anonim ***** válasza:

Utolsóval egyetértek, kérlek világosíts fel minket! Én komolyan hálás vagyok, ha újat tanulhatok tőled!:)

A gimis biológia nagyjából lefedi az alapokat, kivételek, génrendellenességek mindig vannak, mint pl. az albinizmus, de az ritka, mint a fehér holló..

Egyébként az is kérdés, milyen zöld a szülők szeme. Az egyik hozzászóló lánynak is zöldnek mondanám a szemét, mégis van benne barna.. olyan szín pedig nem lehetne benne, ha nincs a lányban elrejtve barna gén!

2011. máj. 21. 18:20
 45/54 anonim ***** válasza:
Leírtam, nem volt elég? nem azt mondtam, hogy én meg tudom mondani, hogy egy párnak milyen színű szemű lesz a gyereke. egyszerűen csak közöltem, hogy ez nem olyan egyszerű, mint ahogy gimiben tanulják.
2011. máj. 21. 18:26
 46/54 anonim ***** válasza:
Bocs, mikor írtam, még nem láttam a hozzászólásod. Biztosan igazad van, de azért mégsem lehet egy általános eset ez a zöld szülők - barna gyerek, ha csak most jöttek rá, hogy előfordulhat. Mindenesetre utána fogok nézni, mert érdekel az ilyesmi.
2011. máj. 21. 18:30
 47/54 anonim ***** válasza:

Kedves 18:11 / 18:26

Te most megint belekeversz itt a témába!

Itt most nem arról van szó, hogy nem lehet más színárnyalat, stb, hanem alapvetően a sötét-világos szem öröklésmenetéről.

Vonatkoztass el a színárnyalatoktól, és erre a kettőre koncentrálj.

Igaza van annak, aki azt mondta, hogy a gimis tananyag lefedi az alapokat. Te meg, ahogy írtad is, nem tudod leírni. Azért köszi, hogy benéztél.

2011. máj. 21. 18:31
 48/54 anonim ***** válasza:

Mit nem értesz azon, hogy nem monogénes?

lefedi az alapokat. igen, a monogénes öröklődést.

csak hogy baromi kevés ilyen jelleg van, szóval itt el is bukott a dolog.

2011. máj. 21. 18:37
 49/54 anonim ***** válasza:

Nincs erőm most reagálni rád Okoska...

Alapkérdés: 2 zöld szemű szülő ---> barna szemű gyerek.

Kérem valaki magyarázza el neki, hogy totál belekeveredett itt a dolgokba.

2011. máj. 21. 18:49
 50/54 anonim ***** válasza:

Tulajdonképpen 10e-9-es mutációs ráta mellett bármi elképzelhető (akár még szemszín génben is), sőt, ha az evolúciós kérdéskör alól idafáradnának a kreacionisták, még egy második teremtési aktust is bele lehet magyarázni...

Viccet félretéve, a mutációtól eltekintve kevés esély van rá, ahogy már páran leírták. Noha a szemszín meghatározás nem monogénes (a Wiki hat gént ír valahol), de úgy öröklődik. Viszont van a Martin_schultze szemszín táblázat, és biza az alapján csak a téma kutatói kategórizálnak, az átlagember nem. Így előfordulhat, hogy amit valaki zöldnek mond, az mégsem az, hanem van benne barna (csak olyan kevés a centrális heterokrómia miatt, hogy alig észrevehető).

Ha fekete-fehéren (elnézést, zöld-barnán) nézzük a kérdést, a válasz nem. Ha a természet apró kis trükkjeit is beleszámoljuk, tulajdonképpen elképzelhető, de akkor a szülők nem zöld szeműek, csak úgy néz ki.

2011. máj. 21. 19:58
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!