Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 2 zöld szemű szülőnek lehet...

2 zöld szemű szülőnek lehet barna szemű a gyermeke?

Figyelt kérdés
Én úgy tudom, hogy ez nem valószínű, de nem tudom, hogy igazam van-e. Genetikailag ez hogy működik?
2011. máj. 21. 14:25
1 2 3 4 5 6
 31/54 anonim válasza:
72%

Igy van:NEM LEHET!!!

Osszegzem a leirtakat:

Ket barnaszemu szulo gyerekenek barmilyen lehet a szemszine!

Ket kekszemu szulo gyerekenek pedig tuti nem lehet barna!!!

2011. máj. 21. 15:04
 32/54 anonim válasza:
19%

Hát nekünk biosz órán gimiben elmondta a tanárnők, h igenis lehetésges h két különböző színű szülőnek lehet egy 3. szemszínű gyereke.

Előre is bocsi, ha tudományosan nem pontosan fogalmazok, régen volt már az a gimi :)

Pl.: egy barna szemű apa és zöld szemű anyának lehet kék szemű gyereke, akkor, ha pl. a zöld szemű anyának a génjeiben megtalálható a kék szem génje (mondjuk az anyának az anyja kék szemű volt) Ezért a gyerek lehet kék szemű.

Viszont az is igaz, h a barna szem dominánsan öröklödik, a világosak meg recesszíven. Nálunk is úgy van , h anyum barna, apum zöld és mind3an tesóimmal barna szeműek lettünk.

23/N

2011. máj. 21. 15:06
 33/54 anonim ***** válasza:

Illetve kicsit sötétebb húgomé.

Tehát ha a szem alapvetően sötétebb és világosabb keveréke egy sötétebb összhatást ad, akkor az sötétnek minősül, így már érthető.

Akkor a 14:32-es hozzászólást vegyétek tárgytalannak.

2011. máj. 21. 15:06
 34/54 anonim ***** válasza:
jav:húgoménál
2011. máj. 21. 15:11
 35/54 anonim ***** válasza:
73%

[link]

“So contrary to what used to be thought, it is possible for two blue-eyed parents to have a brown-eyed child, although this is not common.”

2011. máj. 21. 15:18
 36/54 anonim ***** válasza:
77%

Itt kék szemről van szó, de vannak érdekes dolgok írva, a felét sem értettem :D

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__77..

2011. máj. 21. 15:23
 37/54 anonim ***** válasza:

Kedves 15:06

Olvasd el az eredeti kérdést.

Ez végre tisztázva lett, hogy nem lehet.

Könyörgöm ne bonyolítsuk már tovább.

2011. máj. 21. 15:36
 38/54 anonim válasza:

Szerintem sem lehet 2 zöld szemű szülőnek barna szemű gyereke.De az is nagyon sokat számít,hogy milyen géneket hordoz a szülő.

Pl nekem apukám fekete hajú és barna szemű.Anyukám sötétbarna hajú és kék szemű.Nővérem sötétbarna hajú és barna szemű lett.Én pedig vörös hajú és zöld szemű.

Mint utólag kiderül apai ágról örököltem a vöröshajú gént.Apukám anyukájának az unokatestvére volt vörös egyedül a családban.

Férjem fekete hajú és barna szemű.Mint mondtam én vörös hajú vagyok és zöld szemű.A kisfiúnk szőkés-barna hajú és kék szemű és egy az egyben úgy néz ki mint az egyik unokatesóm anyai ágról.Anyukám hugának a fia, a hajszínűk a szemszínük és a testalkatuk még az arckarakterük is teljesen egyforma.Ilyen ez a genetika.

2011. máj. 21. 16:02
 39/54 anonim válasza:
0%
azt hiszem igen. Ha van a felmenők között barna szemű, könnyen örökölheti. Valahol van szemszín kalkulátor a neten, Üsd be a google-ba.
2011. máj. 21. 16:22
 40/54 A kérdező kommentje:
Mondjuk a barátnőm, akivel kapcsolatban ez felmerült nem lepődne meg, de így érdekes, énis úgy tudtam, higy a barna domináns, tehát barna szeműeknek gyakorlatilag bármilyen szemszínű gyerekük lehet, viszont barna szemű gyereke csak barnának lehet. Viszont a zöld szemszín az más, mert azt senki se tudja, hogy pontosan hogyan miért alakul ki.... Ezért gondoltam, hogy esetleg mégiscsak lehetséges hogy az lenne az apja, akit annak mondanak. De az apai nagyanya szerint se ő az apa :D
2011. máj. 21. 16:51
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!