Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 2 zöld szemű szülőnek lehet...

2 zöld szemű szülőnek lehet barna szemű a gyermeke?

Figyelt kérdés
Én úgy tudom, hogy ez nem valószínű, de nem tudom, hogy igazam van-e. Genetikailag ez hogy működik?
2011. máj. 21. 14:25
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim válasza:
59%
Szerintem lehet. Nem a szülőkön múlik minden, a nagyszülők dénei is belédkeveredhetnek. én pl megszólalásig keresztanyám vagyok, aki a nagynéném és nem hasonlít apukámra szal enm azért :D
2011. máj. 21. 14:39
 12/54 anonim ***** válasza:
65%
Nem lehet barna szemű gyereke. Márpedig azért, mert a zöld a domináns szín (hiszen ez jelent meg) úgyhogy a színpár másik része ennél gyengébb kell hogy legyen. (Mindenki 2 szemszínt befolyásoló gént hordoz, az domináns látszik a szemben, de a recesszív tovább örökíthető). Ha a zöld mellett barna lenne a másik hordozott szín, akkor barna lenne az illető szeme.. Így a szülők csak zöldet és valószínűleg kéket hordoznak. A gyereknek ezt a két színt örökíthetik tovább. Barna-barna szülőknek lehet kék és zöld szemű gyerekük is, mert a barna mellett rejtve hordozhatnak kéket vagy zöldet, még akkor is, ha az ő szüleik is barna szeműek: sokáig lappanghat a felmenőkben, mielőtt megjelenne valakinél ez a színvariáció.
2011. máj. 21. 14:42
 13/54 anonim ***** válasza:
43%

Vagyis apué kékeszöld nah, de gyerekkorában meg kék volt, szóval mondjuk tőle is örökölhettem, de mindenki szerint a szemem nagymamámé, a többi pedig apukámé, mármint testalkat arc, ez mindössze azért szívás, mert apukám férfi, én pedig lánynak születtem :D Szóval a széles váll nem épp illik hozzám :D

Egyébként attól is függ milyen zöld az a zöld. Amit én látok a környezetemben az nem rikítózöld, hanem barnászöldes, olyan mohazöld.

2011. máj. 21. 14:42
 14/54 anonim válasza:
75%

14:39, és '4:42 jól írja. Nem lehet.

egy biológus

2011. máj. 21. 14:45
 15/54 anonim ***** válasza:
69%

Oké, akkor nézzük részletesen.

A szem színét 2 gén határozza meg. Egy ami anyutól van, egy ami aputól.

Az szem színnél a sötét elnyomja a világost. (uralkodó-lappangó)

Ha kapok 2 sötét szem gént (hívjuk most így), akkor sötét szemem lesz.

Ha egy sötétet, egy világost, akkor is sötét lesz a szemem, de hordozni fogom (és tovább örökíthetem) a világos szem gént.

Ha 2 világos gént kapok, akkor világos lesz a szemem, nem hordozom a sötétet, és nem is örökíthetem.

Ebből látszik, hogy csak 1 esetben lehet valakinek világos a szeme, és akkor a sötét gént nem örökítheti.

A 2 szűlőnek, ha zöldszeműek, nem lehet barna szemű gyereke, mert nincs barna szem génjük, amit örökíthetnének.

Ha mégis, akkor az apuka nézze meg jobban a postást, vagy a vízvezeték szerelőt...

2011. máj. 21. 14:47
 16/54 anonim ***** válasza:
84%
És akkor mi van, amit én mondtam,hogy a szemszínt mindenki másnak látja? Teszem azt, egy barnászöld esetben, mert én láttam ilyet.
2011. máj. 21. 14:49
 17/54 anonim válasza:
81%
ha valaki nem ért hozzá, akkor ne írogasson már hülyeségeket. páran elmondták elöttem, hogy nem lehet. és ennyi :D
 18/54 anonim válasza:
75%

1. válaszoló...

gondolom kicsit se zavar, h a bociszem az barna, tee csíííra... -.-

am a kérdésre válaszolva elméletileg ha a szülőknek zöld a szeme (vagyis AA-AA génpár) akkor a kölkök is zöld szeműek lesznek elméletileg, mivel a szülőknél a szemszínt meghatározó gén a zöldet kódolja

19/54 anonim ***** válasza:
50%
A genetikai "mutáciok" a 10. generácioig örökölhetők.tehát igen.
2011. máj. 21. 14:50
 20/54 anonim ***** válasza:
72%
Egyedül két kék szeműnek lehet kizárólag kék, mert ő csak a kék szemszín génjeit örökli.
2011. máj. 21. 14:50
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!