2 zöld szemű szülőnek lehet barna szemű a gyermeke?
Vagyis apué kékeszöld nah, de gyerekkorában meg kék volt, szóval mondjuk tőle is örökölhettem, de mindenki szerint a szemem nagymamámé, a többi pedig apukámé, mármint testalkat arc, ez mindössze azért szívás, mert apukám férfi, én pedig lánynak születtem :D Szóval a széles váll nem épp illik hozzám :D
Egyébként attól is függ milyen zöld az a zöld. Amit én látok a környezetemben az nem rikítózöld, hanem barnászöldes, olyan mohazöld.
14:39, és '4:42 jól írja. Nem lehet.
egy biológus
Oké, akkor nézzük részletesen.
A szem színét 2 gén határozza meg. Egy ami anyutól van, egy ami aputól.
Az szem színnél a sötét elnyomja a világost. (uralkodó-lappangó)
Ha kapok 2 sötét szem gént (hívjuk most így), akkor sötét szemem lesz.
Ha egy sötétet, egy világost, akkor is sötét lesz a szemem, de hordozni fogom (és tovább örökíthetem) a világos szem gént.
Ha 2 világos gént kapok, akkor világos lesz a szemem, nem hordozom a sötétet, és nem is örökíthetem.
Ebből látszik, hogy csak 1 esetben lehet valakinek világos a szeme, és akkor a sötét gént nem örökítheti.
A 2 szűlőnek, ha zöldszeműek, nem lehet barna szemű gyereke, mert nincs barna szem génjük, amit örökíthetnének.
Ha mégis, akkor az apuka nézze meg jobban a postást, vagy a vízvezeték szerelőt...
1. válaszoló...
gondolom kicsit se zavar, h a bociszem az barna, tee csíííra... -.-
am a kérdésre válaszolva elméletileg ha a szülőknek zöld a szeme (vagyis AA-AA génpár) akkor a kölkök is zöld szeműek lesznek elméletileg, mivel a szülőknél a szemszínt meghatározó gén a zöldet kódolja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!