Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A gravitációs energia is energia?

A gravitációs energia is energia?

Figyelt kérdés

itt

[link]

megtalálható az energia 4 formája, amelyet ismerünk... a gravitációval szemben, a másik 3 esetben (elektromágneses, gyenge, erős) az erők mintha más jellegűek volnának... például 4 H atomot összepréselek 1 He atommá, így az eredő tömeg kisebb lesz, és az annak megfelelő energia az erős magerő kötési energiájává válik... mi a helyzet a gravitációval? ha felviszek 20 méterre egy követ, akkor energia kumulálódik a kőben, mert mihelyt leejtem a földre, akkor gyorsulni fog, és hőenergiává válik, amikor leesik... de hol van a keresett energia, amíg a kő fent van 20 méter magasságban?

2011. máj. 9. 21:57
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
én úgy gondolom a kérdésedben benne volt a válasz is.
2011. máj. 9. 22:00
 2/14 A kérdező kommentje:

aha, értem amit mondasz... csakhogy az első 3 esetben konkrét dolgokban tárolódik az energia...

erős - neutronok és protonok között

gyenge - bozonok

elektormágneses - elektronok

de hol van ez a gravitáció esetében?

2011. máj. 9. 22:14
 3/14 anonim ***** válasza:
Gravitációs erő van csak
2011. máj. 9. 22:23
 4/14 Vadmeggy ***** válasza:

Valamit keversz! Mert energiából csak helyzeti energia van.

Gravitációs erő van csak.

2011. máj. 9. 22:26
 5/14 Vree ***** válasza:
50%
Definíció kérdése. Igen, teljesen jól látod - a gravitációval rendelkező dolgoknak energiájuk van. A neve gravitációs potenciális energia, és az egyenlete GPE = m*g*h, ahol m a tömeg, g a gravitációs gyorsulás és h a föld feletti magasság (így alakíthatod át mozgási energiává).
2011. máj. 9. 22:36
 6/14 Vree ***** válasza:
50%

^Válaszadókat szerintem félrevezették az elavult fizikakönyvek :)

Olyan nincs hogy csak erő van de energia nincs. Az energia munkavégző képesség, az erő pedig az elvégzett munka és a térbeli távolság hányadosa. MINDEN, ami bármilyen munkát (mozgást) végez, vagy potenciálisan munkává (mozgássá) alakítható, energia.

Sztem a kölcsönhatások alapján való felosztás is, izé...Mondjam hogy kommunista csökevény?

Olvasgasd inkább ezt:

[link]

2011. máj. 9. 22:45
 7/14 anonim ***** válasza:

[link]

A cernben is voltak - és lesznek- kísérletek a létezésének bizonyítására.

2011. máj. 9. 23:33
 8/14 anonim válasza:
Az energia ott van, hogyha az a kő onnan a 20 méter magasságból leesik, akkor pont m*g*h-nak megfelelő nagyságú mozgási energiával fog rendelkezni. A grav. energia fog mozgásivá alakulni, mivel a gravitációs mező végez gyorsítómunkát rajta az alapszintig.
2011. máj. 10. 10:34
 9/14 anonim válasza:
Előző vagyok. Még annyit Vree válaszához, hogy csak két esetben a végtelenből lesz a munka az erő*elmozdulás szorzat, hozzájön a cos(alfa) szorzó is. Tehát az erő munka/(elmozdulás*cosalfa)
2011. máj. 10. 10:36
 10/14 anonim ***** válasza:
51%

Kérdezőnek: grat, jó kérdés, ritkán látni erre. Főleg, hogy jobb mint a válaszok.

Javítás: a listádban az erős kh. nál pi-mezonok közvetítik a kh.-t. Mert a kölcsönhatások mellé a közvetítő részecskéket listáztad ki.

Igen, a négy alap kh. közül a gravitáció közv. rész. én van még vita. Hipotetikusan graviton, de még sajna nem mértük ki. És sokkal szebb lenne a világ, ha lenne.

Energia hova lesz a kőnél: a gravitációs mező tárolja. Ami, ha szerencsénk van, rohangáló gravitonokból áll.

2011. máj. 10. 17:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!