A gravitációs energia is energia?
itt
megtalálható az energia 4 formája, amelyet ismerünk... a gravitációval szemben, a másik 3 esetben (elektromágneses, gyenge, erős) az erők mintha más jellegűek volnának... például 4 H atomot összepréselek 1 He atommá, így az eredő tömeg kisebb lesz, és az annak megfelelő energia az erős magerő kötési energiájává válik... mi a helyzet a gravitációval? ha felviszek 20 méterre egy követ, akkor energia kumulálódik a kőben, mert mihelyt leejtem a földre, akkor gyorsulni fog, és hőenergiává válik, amikor leesik... de hol van a keresett energia, amíg a kő fent van 20 méter magasságban?
aha, értem amit mondasz... csakhogy az első 3 esetben konkrét dolgokban tárolódik az energia...
erős - neutronok és protonok között
gyenge - bozonok
elektormágneses - elektronok
de hol van ez a gravitáció esetében?
Valamit keversz! Mert energiából csak helyzeti energia van.
Gravitációs erő van csak.
^Válaszadókat szerintem félrevezették az elavult fizikakönyvek :)
Olyan nincs hogy csak erő van de energia nincs. Az energia munkavégző képesség, az erő pedig az elvégzett munka és a térbeli távolság hányadosa. MINDEN, ami bármilyen munkát (mozgást) végez, vagy potenciálisan munkává (mozgássá) alakítható, energia.
Sztem a kölcsönhatások alapján való felosztás is, izé...Mondjam hogy kommunista csökevény?
Olvasgasd inkább ezt:
Kérdezőnek: grat, jó kérdés, ritkán látni erre. Főleg, hogy jobb mint a válaszok.
Javítás: a listádban az erős kh. nál pi-mezonok közvetítik a kh.-t. Mert a kölcsönhatások mellé a közvetítő részecskéket listáztad ki.
Igen, a négy alap kh. közül a gravitáció közv. rész. én van még vita. Hipotetikusan graviton, de még sajna nem mértük ki. És sokkal szebb lenne a világ, ha lenne.
Energia hova lesz a kőnél: a gravitációs mező tárolja. Ami, ha szerencsénk van, rohangáló gravitonokból áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!