Alap genetika, de elakadtam. Segítesz?
Milyen arányban jönnek létre geno- és fenotípus szerint az egyedek, ha homozigóta sárga és zöld magvú szülő nemzedékből kiinduló keresztezés F2 nemzedékének sárga magvú egyedeit zöld magvúakkal keresztezzük?
Ugye a homozigóta sárga az AA, a zöld az aa.
Ebből kijön, hogy 100% heterozigóta sárga borsók lesznek.
Majd ezt keresztezzük a zöld színű borsóval, abból kijön, hogy 50% heterozigóta sárga és 50 % zöld színű borsó lesz.
De hogy kell tovább menni? Mindenhogy számoltam, de nem jön ki az, ami a megoldókulcsban van.
Köszi a segítséget!
Hmmm. Nagyon érdekesen megoldottad eme feladatot! Tök érdekes, hogy te a végén (F2 nemzedékben) a sárga homo- és a sárga heterozigótákat keresztezted a zölddel, mi csak simán leírjuk, de így tök királyság!
Tolakodó lennék, ha kérhetnék tőleg egy-két hasonló feladatot? Köszi! :)
Am. érdekel ez a tantárgy?
Írhatok este párat. De megoldás is kell, vagy csak feladat?
Nem mondanám, hogy konkrétan érdekel, de nem rossz, viszont 2,5 hét múlva emelt bioszozok. :)
Lehet, hogy meg lehet egyszerűbben is oldani, de én sajnos soha nem tanultam genetikát, aztán könyvekből meg az eszemmel ennyire futja. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!