Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan képzeljem el a teljesít...

Hogyan képzeljem el a teljesítmény emelkedést az elektromágneses hullám esetében?

Figyelt kérdés
ha nagyobb intenzitású elektromágneses sugárzás ér, akkor azt részecske szinten el tudom úgy képzelni, hogy több foton ütközik nekem.. de hogyan képzeljem el hullám szinten? a hullám melyik fizikai mennyisége lesz nagyobb értékű, mint eredetileg volt?
2011. márc. 17. 13:15
 1/4 dellfil ***** válasza:

Az amplitúdója növekszik meg. Azaz a "nullától való kitérése". :) A görbe alatti terület prezentálja a teljesítményt.

dellfil

2011. márc. 17. 14:07
 2/4 A kérdező kommentje:
na ez érdekes.. én ugyanis úgy gondoltam, hogy az amplitúdó az nem magának a hullámnak a jellemzője, hanem a közegé, amiben terjed.. tehát az a dielektromos állandó meg a permeabilitás vagy mi a szösz.. tehát, hogy ezektől függ a hullám amplitúdója.. de ha azt mondod, hogy amplitúdó=intenzitás, akkor elfogadom.. :) másra én sem nagyon tudok gondolni.. kösz
2011. márc. 17. 15:12
 3/4 anonim ***** válasza:

Valóban igaz, hogy a hullám intenzitása az amplitudó négyzetével arányos.

De a kérdező által felvetett "több foton ütközik nekem"-nek, nem szinonimája a nagyobb amplitudó.

A nagyobb amplitudó a nagyobb energiájú fotonok érnek el szinonomája lenne.

Másrészt a kérdezőt pontosítanám, mikor az elektromágneses sugárzás vákuumban terjed, nincs értelme a közeg tulajdonságairól beszélni... tehát az amplitudó biztosan nem a közeg tulajdonsága.

A kérdező kérdésére válaszolva, több foton úgy ér el, hogy nem egy fénysugár, hanem több fénysugár "ütközik neked"...

2011. márc. 19. 10:14
 4/4 A kérdező kommentje:

kösz a választ, de ezzel nem tudok egyetérteni:

"A nagyobb amplitudó a nagyobb energiájú fotonok érnek el szinonomája lenne."

a nagyobb energiájú foton a nagyobb frekvenciával hozható összefüggésbe.. ahhoz meg az erősségnek nincs köze.. gondolj csak bele például, ha egy adótoronyban felviszik a teljesítményt mondjuk 20kW-ról 100kW-ra, attól a csatornák frekvenciája nem változik.. ugyanúgy 746MHz-en fognak bejönni az adók, mint azt megelőzően..

2011. márc. 19. 11:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!