FIZIKA! Elektromágneses hullámok a hétköznapokban erről linkelnétek nekem oldalakat?
meg kell tanulni kb annyi h 10 perc alatt elmondjam és minnél hétköznapi nyelven van annál jobb
köszi előre is
Ilyen szinten wikipédián mindent megtalálsz, csak össze kell szedni, én így csinálnám:
- Nagyon röviden (2-3 mondat), hogy mi az elektromágneses hullám. (ki "fedezte" fel, stb - kb fél perc)
- Utána, hogy az elektromágneses hullámokat hullámhosszuk, frekvenciájuk szerint "csoportosíthatjuk", hogy mi az az elektromágneses spektrum.
- Aztán jöhet a lényeg, szépen sorban elmondod, hogy melyik hullámhosszú hullámra mi jellemző.
A wikin van egy nagyonszép szemléltető ábra, hogy mekkoráka hullámhosszok, és egy táblázat, hogy hol alkalmazzák.
Pl. rádióhullám - rádiózás, telekommunikáció
mikrohullám - mikorhullámú sütő
stb-stb.
A legszebb úgy lenne, ha egy-egy mondatben elmondanád, hogy MIÉRT alkalmas arra (pl a mikrohullám az ételmelegítésre), de ennek már külön kell utánanézned, az összes többit amit írtam megtalálod itt:
Ja és a táblázatból persze nehogy bemagold mindet, csak a vastagon szedetteket, amik a felette lévő ábrán is vannak:
rádióhullám
mikrohullám
infravörös
fény
ultraibolya
röntgen
gamma
A többi azok már ezeknek a kisebb "csoportjai" pl látható fényen belül a különböző színek... ezekről elég említést tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!