Mi történne ha egy tárgy túllépné a fénysebességet?
Figyelt kérdés
2011. febr. 26. 21:16
11/14 anonim válasza:
A c-nél nagyobb sebesség esetén igen érdekes dolgok történnének. A Lorentz-faktor például imagináriussá válna (olyan számmá, aminek a négyzete negatív). Imaginárius lenne így pl. a test hossza, aminek lássuk be, nem sok értelme van.
12/14 dq válasza:
#11:
Ez csak a képletek abuzálása. Valójában fogalmunk sincsen, hogyan néz ki a Lorentz faktor fénysebességnél nagyobb értékekre, hiszen csak fénysebességnél kisebb értékekre definiáltuk, értelmeztük.
Pl szerintem a Lorentz faktor c-nél nagyobb értékekre konstans 5. Na, akkor most mi van?
13/14 anonim válasza:
#12 Azt se felejtsd el hogy az a képlet is logikailag lett levezetve, nem pedig megfigyelések alapján. Ráadásul szerintem az pozitívum ha a matematikai modellünk olyan módon illeszkedik a fizikai valósághoz, hogy ami az egyikben értelmezhetetlen, az a másikban is az.
14/14 dq válasza:
Nem felejtettem el. Éppen ezért nem értem. Einstein 1905-ös cikkében vázolt gondolatmenetet követve szépen kijön hogy c-nél nagyobb sebességekre a Lorenzt faktor konstans 5. :P
Talán meg lehet mutatni, hogy ha a Lorentz faktort mittudomén analikusnak szeretném, akkor csak 1 db kiterjesztése van C fölé.
Mindenesetre ilyenekrõl nem tudok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!