Miért fagy meg az instant jég?
Figyelt kérdés
Sok helyen láttam már instant jég készítést és én is csináltam már. Azonban az nem világos, hogyha rakunk a híg nátrium acetátba szilárdat akkor miért kritályosodik ki olyan gyorsan?2011. febr. 21. 14:56
1/4 anonim 



válasza:





Egyszer nem fagy meg! Mivel túltelített oldat azért kristályosodik gyorsan ki.És a belekerült szilárd anyag iniciálja a kristályosodást.
2/4 anonim 



válasza:





a fagyásnak meg a forrásnak is gócokra van szüksége (apró szennyeződés vagy szabálytalanság a kristályrácsban) amin elkezdődhet a reakció. túlhevítéskor/hűtéskor a rendszer mozgástalan és nem alakulnak ki gócok. Amikor hozzáadsz bármit megkezdődik a folyamat és mivel a fagyáspont alatt van hirtelen az egész megvagy. (hasonló dolgot lehet elérni mikróval de az hirtelen forrás és veszélyes :D)
3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Bár az első válaszolónak: Az olvadással ellentétes irányú folyamat a kristályosodás (fagyás, dermedés), amely tiszta anyagok esetén elvileg azonos hőmérsékleten következik be mint az olvadás.
2011. febr. 21. 20:38
4/4 anonim 



válasza:





Ez a túlhűtés jelensége. Néhány folyadék túlhűthető, azaz a fagyáspontja alatt is folyadék marad. Ehhez nagyon lassan és nyugalomban kell lehűteni. A desztillált víz is túlhűthető -12 C fokig. A túlhűtött folyadékot megütve, beledobva valamit, megindul a gyors kristályosodás miközben az anyag a tényleges fagyási hőmérsékletre melegszik fel. Igen érdekes kísérlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!