Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ért valaki a szemszín öröklődé...

Ért valaki a szemszín öröklődéséhez? Hogy alakult ki a lányom szemszíne?

Figyelt kérdés

Szóval az öröklődés alapjait értem. Domináns-recesszív, gén-allél, fenotipus-genotipus meggvan...

De! A kislányom 1 éves és különleges szeme van. Apa-anya barnák vagyunk. Anyukám kék szemű, anyósom zöld, tehát mindketten hordozunk recesszív géneket.

A lányomnak a pupillája körül barna a szeme, kívül szürkéskék. Ha vakuval fotózom, vagy erős a fény (gondolom mert a pupilla beszűkül) kéknek tűnik. Máskor barna. Oldalról nézve barna. De olyan is előfordul, hogy méregzöldnek tűnik, de legtöbbször inkább grafitszürke.

Hogy alakult ez ki? És akkor most milyen színű a szeme?

Tennék fel képet, de nem tudom, hogy kell.

2009. febr. 11. 14:02
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Bár a beküldött linkekben lehet, hogy pontosabban is benne van, de az biztos, hogy az újszülöttek még nem a végleges szemszínükkel rendelkeznek. Sajnos azt fejböl nem tudom, hogy mikorra áll be a tényleges szemszín, de amit tudok, hogy minden kisbabának a szeme elöször ún. palakék színü, késöbb alakul csak a rá jellemzövé.
2009. febr. 11. 21:10
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Szemszín öröklődés:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__77..

A képek alapján inkább úgy tűnik, hogy barna lesz a szeme, ám még nem rakódott le benne elég festék. Ugyanis születéskor mindannyiunk kék szemű, az egyes szemszínek csak a később felhalmozódó barna és zöld festék eredményeként jönnek létre. Valószínűleg zöld szeme lenne, ám a barna színt meghatározó domináns allélt is örökölte és amit látsz abból adódik, hogy a zöld festék hamarabb kezdett termelődni, mint a barna. Hónapokon belül bebarnul majd. Vagy nem, igazából csak találgatok.

2009. febr. 12. 13:20
 13/20 A kérdező kommentje:
Én úgy tudom, 6 hónapos korra alakul ki a végleges szemszín. És ő már 13 hónapos lesz.
2009. febr. 12. 18:03
 14/20 anonim ***** válasza:
87%

Én biológus vagyok, és lenne itt pár dolog.

A szemszínt egyetlen festék határozza meg. Az alap a kék akkor alakul ki, ha nincs festék. Ha egy kevés festék van akkor sötétebb kék, ha több akkor zöldes, sok festék esetén kialakul a barna.

Bár a szemszínt egygénes tulajdonságnak tanítják a gimnáziumban, azért más hatások is bejátszanak. A festék termelődése nem IGEN/NEM alapon megy, hanem mennyiségi változatok is vannak, sőt, a szem egyes részein eltérhet a termelt mennyiség. Ennek az az oka, hogy a barnasághoz 100 egységnyi festéktermelődés kell, és vannak olyan változatok, melyekben 80%, vagy épp 50% a termelődés, így egyszerűen nem termelődik elég festék.

Ráadásul (pongyolán fogalmazva) némely sejtek esetleg még kevésbé működtetik a génjüket, mint amire egyébként képesek lennének, ezért van az, hogy kívül más szín jön létre, mint belül. (Tudom furán hangzik elsőre, de maga a gén csak egy lehetőség, a sejtek ki-be tudják kapcsolgatni őket.)

Oldalról meg azért tűnik barnának, mer már elég sok festéken nézel keresztül ahhoz, hogy barnának lásd. Próbálj meg egy enyhén színes üvegen szemből, majd aulról ránézni: ahol vastagabb üvegréteg van a szemed előtt, ott sötétebbnek látszik.

2009. febr. 13. 00:04
 15/20 A kérdező kommentje:
Az utolsónak: És akkor ez így marad neki felnőtt korában? És te milyen színűnk mondanád a szemét, ha jellemeznéd?
2009. febr. 13. 19:01
 16/20 anonim ***** válasza:
80%
Én vagyok az előző. Gyanítom, hogy így marad, esetleg kicsit változik - te jobban utána néztél, hogy mikorra alakul ki a végleges. Én kékesszürkének nevezném ezt a színt. A feleségem szeme is fura szürkés színű, így elneveztem Ezüstszeműnek. :) Talán a lányod leendő férje is talál rá valami frappáns nevet.
2009. febr. 13. 23:40
 17/20 anonim ***** válasza:
60%
Ja és megint én vagyok. Zseniális, hogy a sok hozzáértő lehúzta a válaszomat. Bizonyára ti írtátok a szakdolgozatotokat genetikából, nem én...
2009. febr. 13. 23:42
 18/20 anonim ***** válasza:
80%

Énis abból írtam és biológus is vagyok, a szemszínhez mégsem értek :)

Viszont nem húztam le a válaszodat.

Ezt a felesleges kommentet viszont tessék nyugodtan haszontalannak ítélni.

2009. febr. 18. 00:46
 19/20 anonim válasza:
73%

Én egyáltalán nem látom kéknek,szerintem kívül szürkészöld belül barna.

Egy tipp a lányodnak,ha nagyobb lesz, amelyik színt hangsúlyozná olyan szemhély festéket használjon, és ez igaz a felső ruházatra is.

2009. febr. 27. 13:23
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem zöldesbarna, és szerintem igy marad.
2010. jan. 4. 15:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!