Mit jelent az árapály-jelenséggel összefüggő alábbi dolog?
"Ha a Hold nem az Egyenlítő fölött jár, az árapály aszimmetrikussá válik. A Hold magas deklinációja esetén a különböző földrajzi szélességû helyeken a tengerjárás menete eltérő"
A 3. ábrát nézzétek meg.
Próbáljátok a lehető legegyszerűbben, nem tanulok sem fizikát, sem földrajzot, a válaszokat ezt szem előtt tartva írjátok. Úgy is jó, hogy emiatt x szélességi kör mentén ilyen a tengerjárás, y szélességi kör mentén pedig amolyan.
"Ott a legjelentősebb az árapály, ahol legmagasabban van a Hold."
Ezt hogy érted?
Ebben mi az aszimetria?
"A Hold magas deklinációja esetén a különböző földrajzi szélességû helyeken a tengerjárás menete eltérő"
Viszont akkor is a Föld Holdhoz legközelebbi helyén és a túloldalán a legmagasabb a dagály, ha a Hold az Egyenlítő fölött halad...
Tehát a "tengerjárás menete eltérő" szerintem többet jelent.
Egyébként a Föld Holdtól legtávolabbi pontján szintén dagály van a Föld Föld-Hold-rendszer tömegközéppontja körüli forgása miatti centrifugális erőből fakadóan.
Nem állítom, hogy ezt nem tudtad, csak megjegyeztem a teljesség kedvéért.
Tehát bárhol is van a Hold, a Föld különböző pontjain különböző a vízszint. (Az egyszerűség kedvéért tekintsük az egész bolygónkat egy nagy óceánnal befedettnek.)
Ha a fenti rész nem jelentene többet ennél, akkor nem lenne hangsúlyozva, hogy "a Hold magas deklinációja esetén".
Hali. Mellékesen megjegyzem, pont tegnapelőtt néztem néztem a CERN hadronütköztető építéséről a filmet, és döbbeneteset mondtak, hogy a múszerek tervezésénél a Hold vonzerejét is bele kellett tervezni, mert még a hegyekre is hatással van az árapály, és tönkreteheti a méréseket, vagy a kísérleteket az az eszméletlen kis elmozdulás is....
Na, ez nekem is új volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!