Hogyan lehet kiszámolni a Föld haladási sebességét a Nap körül?
Milyen pontossággal akarod kiszámolni? Ha körmozgásnak tekinted, akkor a pálya sugarára lesz szükséged, amit egy internetes keresés másodperceken belül megmond neked. (Én is megmondhatnám fejből, de abból nem tanulnál.)
Ha pontosabban akarod tudni, akkor Kepler II. törvényét is figyelembe kell venni, hiszen az ellipszis egyes részen gyorsabban, máshol lassabban halad a Föld.
Egyébként kb. 30 km/s fog kijönni, ha jól számolsz. Ez persze házi feladatban nem helyettesíti a megoldás menetét. :-)
"A megtett távolság osztva az eltelt idővel."
Nahát, a Föld egyenes vonalú egyenletes mozgást végez? Nem hinném.
A kérdés egyébként elég bonyolult, ugyanis a Föld ellipszis pályán halad, aminek egyik fókuszpontjában van a Nap. Magyarán a sebessége nem állandó. Véleményem szerint a legjobb megoldás, hogy egy körpályát képzelsz el, és a v=r*(omega) képletet használod. Az omegát megkapod, ha a szögelfordulást elosztod az eltelt idővel. A szögelfordulást vegyük 2pí-nek, az eltelt idő ebben az esetben pedig a keringési idő, vagyis 365 nap, másodpercben.
Összesítve: (2pí/31536000)*15*10^10=v
Nekem 29885,77m/s jött ki, ami nagyjából annyi, amennyi különböző oldalakon olvasható. Nyilván nem pontos eredmény, mivel körpályát idealizáltam.
"A Föld 29,8 Km/s sebességgel, azaz 107 280 Km/h, száguld a Nap körül."
Mert Google a barátod:)
""A Föld 29,8 Km/s sebességgel, azaz 107 280 Km/h, száguld a Nap körül."
Mert Google a barátod:)"
Szövegértés egyes.
Mert van, amin a Google se tud segíteni :P
"...Nahát, a Föld egyenes vonalú egyenletes mozgást végez? Nem hinném...."
Ettől még igaz. A sebesség definíciója az egységnyi idő alatt megtett távolság. Vagy, ha jobban tetszik, a megtett út osztva az idővel. Teljesen mindegy, hogy egyenesvonalú a mozgás vagy sem. A Föld pályájának a hossza elosztva az idővel (1 év) pontosan megadja azt az értéket, amit végül te is megkaptál. Ugyanúgy számoltál. :P
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!