Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehet kiszámolni a...

Hogyan lehet kiszámolni a Föld haladási sebességét a Nap körül?

Figyelt kérdés
Nem tudom milyen adatok kellenek hozzá
2011. jan. 26. 21:41
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
A megtett távolság osztva az eltelt idővel.
2011. jan. 26. 21:44
 2/13 A kérdező kommentje:
Igen azt tudom, hogy v=s/t de nekem meg van adva a sugara a pályának. Akkor ha van r milyen adat kell még h meglegyen a sebesség, ami itt c?
2011. jan. 26. 22:02
 3/13 anonim ***** válasza:
Az r sugárral kiszámolod a kör kerületét (vagyis a Föld kör alakú pályájának hosszát. Aztán a sebesség=út/idő képletbe behelyettesíted a kerületet (km-ben) az út helyére, az idő helyére meg egy évet (azaz kb. 365-ször 24 órát) mert ennyi idő alatt teszünk egy kört a Nap körül. Így kapsz majd egy km/h értéket.
2011. jan. 26. 22:48
 4/13 anonim ***** válasza:

Milyen pontossággal akarod kiszámolni? Ha körmozgásnak tekinted, akkor a pálya sugarára lesz szükséged, amit egy internetes keresés másodperceken belül megmond neked. (Én is megmondhatnám fejből, de abból nem tanulnál.)

Ha pontosabban akarod tudni, akkor Kepler II. törvényét is figyelembe kell venni, hiszen az ellipszis egyes részen gyorsabban, máshol lassabban halad a Föld.

Egyébként kb. 30 km/s fog kijönni, ha jól számolsz. Ez persze házi feladatban nem helyettesíti a megoldás menetét. :-)

2011. jan. 26. 22:48
 5/13 anonim ***** válasza:

"A megtett távolság osztva az eltelt idővel."

Nahát, a Föld egyenes vonalú egyenletes mozgást végez? Nem hinném.

A kérdés egyébként elég bonyolult, ugyanis a Föld ellipszis pályán halad, aminek egyik fókuszpontjában van a Nap. Magyarán a sebessége nem állandó. Véleményem szerint a legjobb megoldás, hogy egy körpályát képzelsz el, és a v=r*(omega) képletet használod. Az omegát megkapod, ha a szögelfordulást elosztod az eltelt idővel. A szögelfordulást vegyük 2pí-nek, az eltelt idő ebben az esetben pedig a keringési idő, vagyis 365 nap, másodpercben.

Összesítve: (2pí/31536000)*15*10^10=v

Nekem 29885,77m/s jött ki, ami nagyjából annyi, amennyi különböző oldalakon olvasható. Nyilván nem pontos eredmény, mivel körpályát idealizáltam.

2011. jan. 27. 00:02
 6/13 anonim ***** válasza:
Ja, a 15*10^10 a Nap és a Föld közepes távolsága, jelen esetben a körpálya sugara méterben.
2011. jan. 27. 00:04
 7/13 anonim válasza:
27%

"A Föld 29,8 Km/s sebességgel, azaz 107 280 Km/h, száguld a Nap körül."

Mert Google a barátod:)

2011. jan. 27. 00:08
 8/13 anonim ***** válasza:
42%

""A Föld 29,8 Km/s sebességgel, azaz 107 280 Km/h, száguld a Nap körül."

Mert Google a barátod:)"

Szövegértés egyes.

Mert van, amin a Google se tud segíteni :P

2011. jan. 27. 02:18
 9/13 anonim ***** válasza:

"...Nahát, a Föld egyenes vonalú egyenletes mozgást végez? Nem hinném...."

Ettől még igaz. A sebesség definíciója az egységnyi idő alatt megtett távolság. Vagy, ha jobban tetszik, a megtett út osztva az idővel. Teljesen mindegy, hogy egyenesvonalú a mozgás vagy sem. A Föld pályájának a hossza elosztva az idővel (1 év) pontosan megadja azt az értéket, amit végül te is megkaptál. Ugyanúgy számoltál. :P

maci

2011. jan. 27. 11:05
 10/13 anonim ***** válasza:
Az az átlagsebesség definíciója, amit mondasz. Mivel a Föld egyenletes körmozgást végez (bár nem végez, de most mindegy) azért hasonló a megoldás menete. Egy gyorsuló, lassuló, nem egyenes vonalú mozgásnál a sebesség nagysága és iránya állandóan változik, ezért a v=s/t nem használható, legalábbis ilyen egyszerűen nem. Pillanatnyi sebességet viszont megadhatunk vele, ha úgy írjuk fel, hogy v=s/t, ahol t tart nullához. Ebben az esetben a sebesség az út idő szerinti deriváltja.
2011. jan. 27. 14:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!