Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan tudom ezt megoldani?

Hogyan tudom ezt megoldani?

Figyelt kérdés

Egy ember nyugalomban lévő tó vizén evezve csónakjának 5m\s sebességet ad.

a)Milyen irányba kell evezzen egy 2m\s sebességű folyón, hogy merőlegesen keljen át?

b)Ha a folyóra merőleges irányba evezne csónakjának mekkora lenne a sebessége?

Köszi szépen:)

2010. dec. 19. 12:10
 1/3 Silber ***** válasza:

Látom magad akarod megoldani, ezért "csak" iránymutatást adok.

a, Merőlegesen akar átkelni, tehát parttól partig egyenesen. Viszont a folyó is taszigálja a csónakot, és ennek ellent kell tartania az evezéssel.

b, Ekkor már két irányba is mozog a csónak. Hatással vannak-e egymásra? Ezt gondold végig.

2010. dec. 19. 12:16
 2/3 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy abszolut nem tudom megoldani, de azért köszönöm.
2010. dec. 19. 12:29
 3/3 anonim ***** válasza:

Első: a második sugallatod az hibás. Az sebesség bizony változni fog.

Akkor még egy kis tippeső, és ha nem tudod megoldani, akkor az azért van, mert lusta vagy. Remélem senki nem fogja megoldani helyetted.

Milyen irányban kell eveznie? A sebesség vektormennyiség, tehát van iránya és nagysága. Két sebesség összeadódik (igazából ezek erők, csak az erő és a sebesség között itt olyan dolgok vannak, amik kiesnek), vektorként.

Ekkor átfogalmazva az a) kérdést: merre kell állnia az 5 hosszú vektornak, hogy a 2 hosszú vektor-t hozzáadva pont merőleges legyen a 2 hosszúra az összegük?

A b) pedig ha az 5 hosszú vektor és a kettő hosszú merőleges egymásra, akkor az összegük milyen hosszú?

2010. dec. 19. 13:28

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!