Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miből van az anyag? Mi építi...

Miből van az anyag? Mi építi fel? Mi jeleníti meg?

Figyelt kérdés
remélem érthető a kérdés...röviden annyi, hogy valójában mi az anyag?
2010. nov. 26. 10:05
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

"Ki mondta, hogy az anyag valami hatására kialakult vagy megjelent? Senki sem mondott ilyet, legalábbis a tudósok biztosan nem."

Hogyan változik az anyag akkor? Ez a kérdésem. És miért van olyan elmélet(ősrobbanás), ami azt sugallja, hogy volt idő, amikor az anyag nem volt jelen? ez az elmélet különben szerintem logikus, és racionális. Csak mondom a kérdésem még mindig az, hogy mi jeleníti/változtatja az anyagot? honnan vannak a fizikai törvények, a kémiai reakció?

"Miért nem? Simán lehet. Ugye amikor 2500 évvel ezelőtt elkezdtek az abszolútumról vitázni, akkor már rögtön kialakult az a két markáns álláspont, hogy a valóság igazából mozdulatlan, és minden változás csak látszat (Zénón, Parmenidész), illetve hogy alapvető a változás, és minden állandóság csak látszat (Hérakleitosz)."

A változás nem lehet alapvető. mivel a változásnak szüksége van alapra, hogy változhasson. De gondolom neked ezt nem kell magyarázzam, mert eszesnek tűnsz a válaszaid alapján. :)

"Ez nem fizikai kérdés, hanem filozófiai."

Nincsen filozófia kategória...

köszi a válaszod

2010. dec. 17. 11:31
 22/26 anonim ***** válasza:

Az ősrobbanásos elmélettel kapcsolatos megállapításod több sebből vérzik.

Először is, az nem állít semmit a 0. időpillanatról vagy az előttről. Mert nem tudjuk, ehhez sokkal nagyobb részecskegyorsítók kénének. Elméletek vannak, de senki sem tudott még kísérletileg igazolható dolgot hozni.

A másik pedig, hogy mivel maga a téridő akkor jött létre, nem értelmes az a fogalom, hogy "volt olyan idő, hogy előtte". Nem volt. Az idő, ahogy mi ismerjük, ott jött létre.

2010. dec. 17. 12:10
 23/26 A kérdező kommentje:

12:10.

Értem amit írsz, de úgy értettem, hogy mi az okozója akkor a téridőnek? amit egyébként az anyag változása ad, ha jól tudom. vagyis ha nincsen változás nincsen idő, ha nincsen idő nincs tér sem. Arra gondoltam, hogy van olyan állapot, hogy nincsen anyagi megjelenés, így persze sem idő, és sem tér. :)

köszi a választ egyébként

2010. dec. 17. 12:25
 24/26 anonim ***** válasza:

"Hogyan változik az anyag akkor?"

Erről szól a fizika meg a kémia (meg a biológia, sőt, még a politológia is, mert amikor az emberek államot alapítanak meg törvényeket hoznak, az is az anyag mozgásával jár). Ha kézbeveszel egy fizikakönyvet, az arról szól, hogy mit csinál az anyag, mikor, miért.

"És miért van olyan elmélet(ősrobbanás), ami azt sugallja, hogy volt idő, amikor az anyag nem volt jelen?"

Nem sugall semmi ilyesmit az ősrobbanás-elmélet.

"honnan vannak a fizikai törvények, a kémiai reakció?"

Mit értesz azon, hogy "honnan"? A "honnan" egy kérdőszó, amit térbeli mozgásokra használnak. Ha pl. egy X pontból Y pontba ment valami, akkor a "honnan került Y-ba" kérdésre X a válasz. Honnan jöttem meg tegnap? Bécsből. Mit jelent az, hogy "honnan" vannak a fizikai tvk?

"A változás nem lehet alapvető. mivel a változásnak szüksége van alapra, hogy változhasson."

Ez az érv már elhangzott 2500 éve is. És a válasz is rögtön megjött rá, mert vagy 500-féle érvet fel lehet hozni. Kezdetnek mindjárt azt, hogy miért is van szüksége bárminek bármiféle alapra. De ezeket a meccseket már 2500 éve elég tisztességesen lejátszották, nincs értelme megismételni. Magas színvonalon feldolgozza a témát pl. Platón és Arisztotelész, el lehet őket olvasni.

"Nincsen filozófia kategória."

Társ. tud. és bölcs.

12:25

"mi az okozója akkor a téridőnek?"

Ugye itt az a kérdés, hogy mi az az okozás. Mert általában amikor A esemény B eseményt okozza, abba beleértjük, hogy B esemény A esemény után történt. Tehát időbeli aspektusa is van annak, hogy valami okoz valamit. Hogy lehet az időt okozni, ha az okozás egy időbeli valami?

2010. dec. 17. 13:44
 25/26 A kérdező kommentje:

13:44

érdekes dolgokat írsz. de akkor az a kérdésem, hogy lesarkítsuk a dolgot, mert nem feltétlenül érted, amit kérdezni akarok.

Miért van anyag, és miért vannak törvények? Miért van az anyagnak magában hordozott tulajdonsága? Mi az a dolog, amiből ered az univerzum fizikai érelemben?

Egyébként a "Honnan?" nem feltétlenül térhez köthető effektet jelölhet. Mondjuk az elmédből kipattan egy ötlet, vagy bevillan egy ihlet. Itt is térbeli mozgásról van szó? Ha a memória állományból előugrik egy gondolat, az nem tesz meg utat, egyszerűen a memóriáért felelős agyi rész megjeleníti az elmének az adatot. Ami hol van tulajdonképp?

"Ugye itt az a kérdés, hogy mi az az okozás. Mert általában amikor A esemény B eseményt okozza, abba beleértjük, hogy B esemény A esemény után történt. Tehát időbeli aspektusa is van annak, hogy valami okoz valamit. Hogy lehet az időt okozni, ha az okozás egy időbeli valami?"

Ezt úgy értettem, hogy az az abszolútum, ami maga változatlan, előidézi magában a változást, de önmaga változatlanságát megőrzi, ami a mi szemszögünkből nézve, akik ugye részt vesznek a változásban, így érzékelik az időt, úgy tűnik, hogy az anyag megjelenésének volt oka, hiszen megtörtént, ami megtörtént.

köszi a válaszod egyébként.

2010. dec. 17. 17:35
 26/26 A kérdező kommentje:
egyébként azzal tisztában vagyok hogy az anyaghoz szorosan hozzá van csatolva az idő(annak változása) és a tér(a számunkra megjelenő objektumok mozgása).
2010. dec. 18. 10:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!