Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen alakú a tér, milyen...

Kovács Pál kérdése:

Milyen alakú a tér, milyen sebességgel tágul? Elképzelhető az, hogy az Univerzum 3D-s része, a mi terünk, egy 4D-s test felszíne? Mit jelent az, hogy a többi dimenzió "felcsavarodott"?

Figyelt kérdés

Itt az én elképzelésem: Gyerekkoromban sokat olvastam a dimenziókról, az Univerzum tágulásáról és a relativitás-elméletről. Magamban sikerült ezeket összegyúrnom, és valamelyest egyezik is a legtöbb elmélettel.

Az első kérdés, ami foglalkoztatott, hogy az Univerzum valóban végtelen-e? Arra jutottam, hogy nem lehet az, hiszen tágul. De akkor mi van a határokon? Ezekből a kérdésekből lekövetkeztettem egy sor izgalmas választ, amiből pl. rájöttem, hogy hogyan nézhet ki egy 4D-s kocka, vagy éppen hány 2D-s oldallapja van a 10. dimenziónak. Sőt még egy sor egyenletet is megalkottam a dimenziók felépítéséről, többek között egy általános képletet a különböző dimenziók tökéletes alakjának kiterjedés-adatáról (magyarán szólva egy olyan egyenlet, amivel egyszerre lehet kiszámolni a kör területét, a gömb térfogatát, és a 4D-s gömb "időtérfogatát" stb. behelyettesítve az adott dimenzió számát.)

Levontam pár számomra elképesztő következtetést. Egyszer csak úgy feltételeztem hogy a világegyetem valójában egy négy dimenziós kocka, a mi univerzumunk pedig az egyik 3d-s kocka, ami határolja. És ekkor beugrott! Ha a 4ds kocka tágul, az őt határoló 3ds világok elmozdulást tesznek a negyedik dimenzió irányába! Heuréka! Ez az idő! Az elmozdulás a negyedik koordinátatengelyen! Épp mint Einstein is mondta! Minden nyugalomban lévő test folyamatos egyenes vonalat ír le a téridőben!

Ez a felfedezés nagyon boldoggá tett, úgyhogy kérek két nobel-díjat elvitelre (na jó persze, tudom sántít egy két helyen az elmélet). Egy kicsit próbáltam azért ezt tökéletesíteni: elhagytam a 4ds kockát és inkább egy 4ds gömböt vettem, aminek a "felülete" a mi univerzumunk. Ahogy a gömb tágul, úgy növekszik a 3d tere is. De akkor elgondolkoztam azon, hogy milyen sebességgel?

Egy nagyon merész ötlettel az ugrott be, hogy a tér mivel nincs tömege fénysebességgel tágul!

Lehet hogy ez nem teljesen igaz így, de ezt az ötletet használva rájöttem, hogy akkor 300000 méter megtétele a téridőben jelent számunkra egy mp-et (utána lehet gondolni, nem nehéz. Ezt az ötletet felhasználva a pytagorasz tételben, és hogy a fénysebességnek mindig állandónak kell lennie gyakorlatilag megkaptam a speciális relativitás-elmélet idő lelassulási egyenletét (t= T/(gyök alatt:1-(v-négyzet/c-négyzet)))

Sőt még valamennyire az általános relativitás elméletbe is belestimmelt, hiszen semmi, aminek van tömege, nem érheti el a fénysebességet, így a tér azon területei, melyeken anyag található, nem haladhat a téridőben a 4d fénysebességi tágulási sebességével, így ezeken a helyeken a tér besüpped, azaz meggörbíti! (persze abban nem vagyok biztos, hogy ez így mennyire igaz)

Szóval az egyik kérdés: elképzelhető-e az, hogy a mi 3d-s univerzumunk egy hatalmas 4d-s test felülete legyen?

A másik: elképzelhető-e, hogy ez az 4d-s test az origójától számítva fénysebességgel "fúvódik fel"?

És végül a harmadik kérdés: a húrelmélet szerint a húroknak több, mint 4 dimenzióra van szükségük (összesen azt hiszem 10, vagy 11), hogy ezen dimenziók kiterjedésébe is rezegni tudjanak, és így magyarázzanak meg minden jelenséget. Viszont ezek a dimenziók olyan aprók, hogy nem láthatóak. Ezt eddig senki nem magyarázta nagyon meg nekem, hogy mit jelent, hallottam olyanokat is, hogy ez azt jelenti, hogy ezek a dimenziók "felcsavarodtak".

Én úgy képzelem el, hogy ez olyan, minthogy a papírlapra is azt mondjuk, hogy 2D-s, pedig valójában 3, csak a 3. dimenzióban elenyésző a kiterjedése. Vagy mint amikor húzunk egy vonalat, arra is azt mondjuk hogy 1D-s, pedig ugye van kiterjedése 3d-ben (van szélessége, és egy nagyon kicsi magassága is).

Szóval a harmadik kérdésem: lehetséges, hogy ezek a felcsavarodott dimenziók, olyanok, mint a papírlap nagyon elenyésző vastagsága? Hogy a 4D-s világnak van vastagsága 11D-ben?

2009. jan. 14. 23:42
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
100%

Az előző igazat szól, ez oylan, mint mikor pontot rajzolszis van egy 100as miliméternyi sugara. De mint pont maga, nem bír kiterjedéssel. Az csak egy pontot jelöl ki a síkon, vagy a térben, nem területet vagy térfogatot. Első kérdésre a válasz, igen, nyilván elképzelhető. : )

Második kérdésedre, nem hinném, mivel a gravitáció összerántja, de ha nem is olyan durván "összerántja" minden bizonnyal lassítja.

A húrelméletnek pedig legalább 5 variációja van, ebből van 6-11 de 28 dimenziós elmélet is ( a teljesség igénye nélkül mondom ezt)

Egyébként gratulálok a kérdéshez, és az eszmefuttatásodhoz, ritka kincs egy ilyen remek kérdés.

2009. nov. 4. 18:25
 12/31 anonim ***** válasza:
22%
Ezzel felmerül egy komoly kérdés. Mi van az univerzumon túl? Üres semmi? De akkor azt térnek lehet venni, mivel a semmi egy üres tér. Mivel ha végesnek vesszük az univerzumot akkor ahova terjed ott lennie kell valaminek amiben terjednie tudnia kell az uiniverzumnak? Mi van ha csak az anyag terjed az üres térben? (Vagy ezt a fizikusok is így képzelik el?) Vagy ha ott nincs tér sem akkor mi van ott? (Mi van ha több ősrobbanás is volt? Mi van ha az a végtelenül tömör anyagból volt több is az üres térben? (Úgy képzelem el mintha pl az üres térben több ilyen pont is volt, mint pl most a csillagoknál a szupernova, és ez mehetne a végtelenségig fölfele, hogy ez a sok kis univerzum, egy még nagyobb unvierzumban van és így tovább és igy tovább. De mehetünk visszafele is, az is lehet sőt valószínű, hogy az anyagot végtelenül sokáig bonthatjuk visszafele, tehát a proton nem a legkisebb része az anyagnak hanem annál is van sokkal kisebb, de még annál is, és az is elképzelhető hogy bennünk is van 1 kisebb unvierzum, csak miniben.)
2009. nov. 30. 11:42
 13/31 anonim ***** válasza:
100%
Soha nem fogjuk megtudni mi van az univerzumunk határain kívül. Mivel semmilyen hatás nem érhet minket onnan, és ugye ott általunk használt fizikai törvények sem léteznek, vagy nem ugy ahogy mi ismerjük, ha egyáltalán vannak... Zárt rendszerben vagyunk. Persze az is lehet, a világ egyetemünk egy bazinagy gyémánt gyűrűnek az egyik kvarkja egy minket körülvevő világ egyetemben, de ez számunkra lényegtelen, hiszen ugysem tudhatunk meg kivülről semmit. A proton valóban nem a legkisebb része az anyagnak. A tudomány mai állása szerint a legkisebb a kvark. vagy a világunkat felépítő húrok... A 10^-35 (10 a -35.en) méter átmérőjű húrokat még képtelen vagyunk megfigyleni, hogy ezeket megdöntsük vagy bizonyítsuk.
2009. nov. 30. 13:41
 14/31 anonim ***** válasza:
Egyenlőre nem tudjuk bizonyítani, de ez nem azt jelenti, hogy később sem fogjuk tudni. Egyébként pedig, egyenlőre úgy gondoljuk, hogy einstein-nek igaza van, de 500 éve még úgy gondoltuk, hogy a föld korong alakú. Szóval kiderülhet, hogy einstein is tévedett, egyébként is több olyan elemzés is van ami szerint einstein tévedett, sőt több olyan kisérlet is ami megkérdőjelezi, hogy igza van-e, de egyenlőre meg tudják magyarázni, kérdés hogy a magyarázat, helyes vagy csak belemagyarázás. Tehát nem biztos, hogy soha nem fogjuk megtudni, csak azt mi nem fogjuk megélni több mint valószínű.
2009. dec. 2. 08:39
 15/31 anonim ***** válasza:
Soha nem gondoltuk úgy, hogy a világ korong alakú, és más módszerekkel kutatunk ma, mint régen. A tudomány mint módszertan bizotsítja, hogy az eredményeinket soha nem kell kidobni majd, legfeljebb egy nagyobb, átfogóbb rendszerbe illeszteni.
2009. dec. 2. 10:14
 16/31 anonim ***** válasza:
Én nem te sem, de az európai emberek 99%a igen. (Tudod kereszténység, középkor). Egyébként jogos, kidobni valószínűleg nem kell, de azért lehet hogy sok mindent lényegesen át kell majd alakítani.
2009. dec. 2. 10:40
 17/31 anonim ***** válasza:
Forrás? Mert ez a lapos föld ez egy tipikus közismert tévhit, keress rá itt is, valaki már linkelte.
2009. dec. 2. 11:16
 18/31 anonim ***** válasza:
Legyen igazad, nem olvastam utánna. Én csak a tanultakról tudok. De egyébként pedig ha a papok azt mondták akkor az úgy volt mindenki elhitte. Mindenesetre az biztos hogy 500 éve még úgy gondolták, hogy minden a földkörül forog. (Az sem sokkal jobb)
2009. dec. 2. 11:44
 19/31 anonim ***** válasza:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..

Ezt tessék elolvasni, sok okosság van benne.

2009. dec. 2. 12:46
 20/31 anonim ***** válasza:

"- a középkorban azt hitték, hogy lapos a Föld (nem hitték azt, ez a tévhit a 19. században terjedt el egy nagyon népszerű, Kolumbuszról szóló regényből)"

Nem bizonyító erejű, mivel semmi forrás és kutatást nem látok hozzá. Ennek ellenére elhiszem, mivel valószínűleg nem a levegőböl kapta a gondolatot. Ennek ellenére, a második állításom igaz, mivel írásos emlék is van róla. (Minden föld körül forog, lásd. Galilei.)

2009. dec. 2. 13:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!