Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A semmi mint fogalom a fizikáb...

A semmi mint fogalom a fizikában léteik egyáltalán?

Figyelt kérdés

Példaként: van egy bizonyos valamim, tehát van, létezik, időben és térben

Nos, olvastam hogy a semmi a mindennek az ellentéte, dehogy ha mindennek az ellentéte akkor az a bizonyos ellentét is létezik.

A másik, ha van egy semmi. ami egy (mondjuk) egy nagy fehér valami, akkor az is valami. nem?

vagy csak túlságosan is belementem volna a semmi fogalom részleteibe? szerintetek?

U.I: Mit csináltál ma? semmit

reletív..

2010. nov. 14. 01:13
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
57%

Simán lehet értelmezni. Attól függ milyen rendszerben gondolkozunk. Például mi van a dobozban? Semmi. Azért mert csak tárgyakat tekintünk valaminek ebben az esetben. Mi van a pohárban: semmi, mert nincs benne semmilyen ital.

A mit csináltál ma, az is teljesen jól értelmezhető. Persze, valamilyen szinten relatív, de ezt hogy relatív, szinte mindenre rá lehet mondani :P igazából szerintem nem annyira relatív. Ha nem csináltam ma semmit, akkor az azt jelenti hogy semmi olyat, ami említésre méltó.

2010. nov. 17. 13:03
 12/20 anonim ***** válasza:
57%
A vákuum is létezik térben és időben. A semmit egy határfogalom, ahogy 04:11-kor írták.
2010. nov. 17. 14:39
 13/20 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Remélem az a honlap és a hivatkozás nem ezotérikus:

[link]

Kivonat:

"A modern fizika meglepő eredménye, hogy az abszolút vákuum nem is annyira üres, mint elsőre gondolnánk. A kvantumos ingadozások két, az üres térbe helyezett fémlap között vonzóerőt hoznak létre, mint ezt 1948-ban Casimir kiszámította és csaknem 50 évvel később Lamoreaux kísérletben is kimutatta."

Utálom ha tudománytalansággal vádolnak olyanok, akik a tudományt keverik a maradi hagyományőrzéssel.

Nem akarok dicsekedni, de én voltam ezen a fenti előadáson (is) és kvantumfizikából is vizsgáztam (jelesre).

2010. nov. 17. 19:17
 14/20 A kérdező kommentje:

Ma öreg nagymammál (89) veszekedtem mi a semmi, elküldött a p.csába, mert a semmi az nulla :P. kész pont. szerintem érdekes. próbáltam belegondolni a semmiben, egyszerűen nem tudom elképzelni!

a fizikai kérdéssel kapcsolatban, köszönöm a válaszokat.

2010. nov. 17. 22:28
 15/20 anonim válasza:

Az emberi eszméje olyan szűk hogy semmi nem fér bele.

Egyébként sokan gondolkoztak erről http://www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM

2010. nov. 17. 23:22
 16/20 anonim ***** válasza:
0%

"Nemo kapitány (V.A.) válasza:

A személyes megtámadtatás okán üzenem a 11.22-es névtelen úriembernek, aki ezt írta:

"@Niemand kapitány: megfigyeltem, hogy mindig (most is) oltári nagy butaságokat írogatsz a tudomány rovatba. Az ezotéria részleg sokkal alkalmasabb fórumnak kínálkozik a nézeteid kifejtésére."

Ha a vákuum üressége számodra tény, akkor jó szakember lehetsz. Ha viszont értenél a XXI. szd.-i tudományhoz, akkor a vákuum semmijéből kipattanó részecskék valóságát nem tartanád ezotérikusnak. A kvantumfizikai vákuumban ugyanis nagy mennyiségu részecske nyüzsög. Ezek úgynevezett virtuális részecskék, amelyek nagyon rövid életuek. Energiakölcsönüket hamar vissza kell fizetniük, de ha a kvantumfizikai vákuumnak, mi, külsô megfigyelôk energiát adunk, ezzel egy csomó virtuális részecske energiakölcsönét kifizetjük ki. Így ezek a virtuális részecskék tovább élhetnek, mozoghatnak, igazi (reális) részecskékké válnak, s már nem különböztethetôk meg az igazi elektronoktól, fotonoktól, neutronoktól. És bekövetkezik a csoda; a semmibôl valami lesz."

@Niemand kapitány

Ha meg sem szólaltál volna okosabb maradtál volna. Kis butus, hát ki mondta, hogy a hibát ott követted el, hogy a kvantumvákuumról beszéltél? A hibát valójában ott követted el, amikor azt állítottad, hogy ez az energia kiaknázható. Húzz vissza az ezotéria rovatba, oda való az áltudomány.

2010. nov. 18. 01:34
 17/20 anonim ***** válasza:
Inkább te menj a politika rovatba, ezzel a stílussal.
2010. nov. 18. 09:31
 18/20 anonim ***** válasza:

Hello!

Ezt a kérdést én is feltettem.Szerencsére ebben a témában egy igen jártas ember válaszolt nekem,elképesztően bonyolult gondolatmenettel írta le,de a végkövetkeztetés már érhetőbb:"A SEMMI AZ,AMI MEGISMERHETŐ"

Ez a fontosabb: [link]

Ez meg viccesebb: http://www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM

2010. nov. 18. 10:29
 19/20 anonim ***** válasza:
0%

Szia kapitány!

Feltételezve, hogy igazat írsz, és hallottad Takács Gábor ismeretterjesztő előadását, és valóban jelesre végeztél kvantummechanikából könnyen megbeszélhetjük a kérdést.

Felhívnám a figyelmedet az oldalon megosztott előadásfólia 16-19. oldalára, ahol megmagyarázz a Casimir-effektus mibenlétét. Eszerint a ZPE nem kiaknázható energiaforrás, a Casimir-effektus mibenléte pedig abban rejlik, hogy kvantumkorrekciók lépnek fel egy "klasszikus" erőhatáshoz (ha úgy tetszik a két vezető lap kihatással van a köztes térrészben kvantált elektromágneses tér fluktuációira), nem pedig a ZPE-t aknázod ki, ezért nem helyes tömeg és kiaknázható energiatárolóként tekinteni a vákuumra.

A kvantumfizika órádból arra következtetek, hogy csillagász vagy. A gond ott van, hogy a jelenségek megértéséhez több, mint kvantummechanika, elmélyült QFT ismeretek szükségesek.

Visszaolvastam az utóbbi időben írt hozzászólásaidat, és emlékeimben sokkal gyakoribbnak tűntek a tévedéseid, így valóban nem szolgáltál rá erre a hangnemre, ezért bocsánatot kérek. Mindazonáltal nyilatkozhatnál kevésbé magabiztosan is szakterületeden kívül (fizikai témákban), mert az ilyen hozzászólások csak erősítik a népszerű tévhiteket.

További jókat.

2010. nov. 18. 17:02
 20/20 anonim ***** válasza:
0%
Most, hogy végignéztem az ezotéria rovatba írt válaszaidat kétlem, hogy csillagász lennél (nem ismerek csillagászt, aki ilyen badarságokban hinne), így hát nem tudom milyen kvantumfizika órád lehetett, milyen középiskolában/főiskolában. Mindegy is, a hangnemem (a hozzászólásaidhoz hasonlóan :D) méltatlan volt a tudomány rovathoz, ezért a bocsánatkérésem helyénvaló.
2010. nov. 18. 17:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!