Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A semmi mint fogalom a fizikáb...

A semmi mint fogalom a fizikában léteik egyáltalán?

Figyelt kérdés

Példaként: van egy bizonyos valamim, tehát van, létezik, időben és térben

Nos, olvastam hogy a semmi a mindennek az ellentéte, dehogy ha mindennek az ellentéte akkor az a bizonyos ellentét is létezik.

A másik, ha van egy semmi. ami egy (mondjuk) egy nagy fehér valami, akkor az is valami. nem?

vagy csak túlságosan is belementem volna a semmi fogalom részleteibe? szerintetek?

U.I: Mit csináltál ma? semmit

reletív..

2010. nov. 14. 01:13
1 2
 1/20 anonim válasza:
50%
létezik...az a vákuum, a légüres tér, ahol elvileg semmi nincs, és molekulamentes...de ha abból indulunk ki, h a semmi is vmi... és végülis ez is relatív, h most akkor valami-e a vákuum, v. nem...áhh ez nekem magas, pedig tökre segítettem volna O.o
2010. nov. 14. 02:57
 2/20 anonim ***** válasza:
62%
nem létezik tökéletes vákuum, elméletileg van semmi, gyakorlatilag nincs.
2010. nov. 14. 03:22
 3/20 anonim ***** válasza:
62%

A semmi, az egyszerűen: semmi. Nincs tér. Nincs szín, nincs atom, nincs sugárzás, ott egyszerűen nem létezik semmi.

Ez alapján elképzelted egy fekete helynek, lévén fény sem, de a semmiben te sem létezhetsz :)

2010. nov. 14. 08:05
 4/20 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
34%

A fekete testtel határolt zárt rendszer jobb példa lenne a vákuumnál.

Furcsállható, de igaz, hogy a vákuum az elmúlt évtizedek alatt a leganyagibb anyaggá, és ugyanakkor a legenergikusabb energiává nőtte ki magát. Jelenleg már a vákuumot valamiféle óriási tömeg és energiatárolónak tekinthetjük. A vákuum-energiát hasznos munkavégzésre is lehet fordítani.

2010. nov. 14. 08:55
 5/20 dellfil ***** válasza:
61%

Azt hiszem, olyan módon - ahogy kérdezed - a fizikusok (szakmailag) nem foglalkoznak vele.

Az a filozófusok asztala...

Szerintem, de javítsatok ki, ha tévedek.

dellfil

2010. nov. 14. 08:59
 6/20 anonim ***** válasza:
62%

igen ez filozófia inkább ily módon. és elég érdekes is a dolog.

van a semmi, és mellette képletesen ugye a minden...de a minden mégis magába foglalja a semmit is, hiszen a semmi is a minden része, csupán azzal nem foglalkozunk, hiszen nem létező. azt pedig azért ne felejtsük el, hogy van látszólagos semmi is...ahol nincs anyag, "ott" van a végső abszolútum, "ott" van az, ami valójában van. azért raktam az "ott" szócskát macskakörömbe, mert nem térben értem az "ott"-ot. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 14. 10:15
 7/20 anonim ***** válasza:
36%

Ez filozófiai kérdés, semmi érdemleges tartalma nincs a kérdésednek, csak szavak jelentésén túráztatod magad.

@Niemand kapitány: megfigyeltem, hogy mindig (most is) oltári nagy butaságokat írogatsz a tudomány rovatba. Az ezotéria részleg sokkal alkalmasabb fórumnak kínálkozik a nézeteid kifejtésére.

2010. nov. 15. 11:22
 8/20 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy semmi tartalma nincs ahogy állítod. Viszont érdekes hogy mi is a semmi, szó szoros értelmében.

Igaz, filozófiai kérdés, DE kíváncsi voltam, hogy a fizika foglalkozik-e vele.

2010. nov. 15. 15:14
 9/20 anonim ***** válasza:

A semmi az, amikor nincs semmi. A fizikában lehet értelmezni (minden nulla), de mivel nem túl hasznos, ezért nem sokat foglalkoznak vele.

"ha van egy semmi. ami egy (mondjuk) egy nagy fehér valami, akkor az is valami. nem?"

Ez a kérdés teljesen értelmetlen. Most egy fehér cuccról beszélsz vagy a semmiről? A semmi egy absztrakció, azt jelenti, hogy semmiféle "valami" sincs.

15:14

"Lehet, hogy semmi tartalma nincs ahogy állítod. Viszont érdekes hogy mi is a semmi, szó szoros értelmében."

Nem érdekes, mert pontosan tudjuk, hogy mi a semmi. Egy absztraktum, egy határfogalom. Az, amikor nincs semmi, az a semmi. Egyáltalán nem mély vagy bölcs dolog ezzel a szóval játszadozni.

"Igaz, filozófiai kérdés"

Nem igazán filozófiai kérdés. A filozófiában komolyabban pl. Platón foglalkozott vele, a Szofistában, de ott sem azért, mert olyan különösen mélyértelmű témának tartotta volna, hanem azért, mert a 'semmi' fogalmán való vicces rágódások a bevezetést képezték egy összetettebb gondolatmenethez.

"DE kíváncsi voltam, hogy a fizika foglalkozik-e vele."

A fizika azokkal a dolgokkal foglalkozik, amik léteznek. A fizikus akkor foglalkozik a semmivel, amikor pl. alszik.

2010. nov. 17. 04:11
 10/20 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
72%

A személyes megtámadtatás okán üzenem a 11.22-es névtelen úriembernek, aki ezt írta:

"@Niemand kapitány: megfigyeltem, hogy mindig (most is) oltári nagy butaságokat írogatsz a tudomány rovatba. Az ezotéria részleg sokkal alkalmasabb fórumnak kínálkozik a nézeteid kifejtésére."

Ha a vákuum üressége számodra tény, akkor jó szakember lehetsz. Ha viszont értenél a XXI. szd.-i tudományhoz, akkor a vákuum semmijéből kipattanó részecskék valóságát nem tartanád ezotérikusnak. A kvantumfizikai vákuumban ugyanis nagy mennyiségu részecske nyüzsög. Ezek úgynevezett virtuális részecskék, amelyek nagyon rövid életuek. Energiakölcsönüket hamar vissza kell fizetniük, de ha a kvantumfizikai vákuumnak, mi, külsô megfigyelôk energiát adunk, ezzel egy csomó virtuális részecske energiakölcsönét kifizetjük ki. Így ezek a virtuális részecskék tovább élhetnek, mozoghatnak, igazi (reális) részecskékké válnak, s már nem különböztethetôk meg az igazi elektronoktól, fotonoktól, neutronoktól. És bekövetkezik a csoda; a semmibôl valami lesz.

2010. nov. 17. 11:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!