Ha a tankönyvben az van benne, hogy az ősrobbanás mintegy 15 milliárd évvel ezelőtt volt, viszont a kutatás mai állása szerint 13,8 milliárd év a pontos idő, akkor mit írjon/mondjon az ember egy vizsgán?

Amit #1 ír, és szerintem kérdezd meg a tanárod, mit gondol, mi lenne a jó, jobb, és hogy a vizsga mit követel meg. Mármint hogy a tankönyvi adatokat kell e visszaismételni, vagy esetleg örülnek az önszorgalomnak is.
Nekem volt már gondom ilyen miatt, egészen más témában, tudálékoskodásnak fogta fel, azt mondta hogy tanítsam én a tárgyát, ha ennyire jobban tudom mit ő, aki az egyetemet már elvégezte.

Sziasztok.
NAT 2020-as, 9. osztályos biológia tankönyv, tehát elvileg ez az egyik legfrissebb, legmodernebb tankönyv.
Érettségire készülök, és újraolvasom. Mondjuk nekem nem hinném, hogy beszélnem kell a Nagy Bummról, viszont emelt fölrajzon úgy emlékszem, érettségi témakör a csillagászat.
Egyébként van még "érdekesség" benne:
Pl. nekem úgy tűnik, az evolúciót a fejlődéssel akarja összekötni. Én ezzel nem igazán értek egyet, mert szerintem az evolúció nem feltétlenül "fejleszt". Én inkább azt mondanám, hogy az evolúció az élővilág változásával van összefüggésben.
De nem akarok okoskodni.
Egyébként szép, igényes tankönyv, csodás képekkel, jó minőségű papírral, stb. szóval jó belőle tanulni.
Egyébként szó szerint ezt írja a 14. oldalon:
"Mai ismerereink szerint mintegy 15 milliárd évvel ezelőtt az összesűrősödött anyaghalmazból álló világegyetem egy ősrobbanással szétszóródott."

A NAT-os tankonyvek nem a fantasztikus pontossagukrol ismertek, szoval akar 2020-as, akar nem, nem olyan meglepo, hogy elavult adatok vannak benne. Es az osrobbanas korulirasa, megfogalmazasa is eleg suta.
A fejlodes es az evoluci meg... egyreszt igazad van, masreszt a fejlodes egy relativ es nem tul egzaktul definialt szo. Az adott kornyezethez valo jobb alkalmazkodas is lehet fejlodes.
Értem.
Hát szerintem jobban járok ha nem gondolkodom ezen túl sokat, és azt mondom vissza, amit a tankönyvben leírnak.
De azért köszönöm a segítséget.

Ha érettségire készülsz, akkor inkább az emeltszintű biológia tankönyv a releváns. Abban 13,7 milliárd év szerepel.
Én sem hiszem egyébként, hogy ez a kérdés felmerülne biológia érettségin.
"Pl. nekem úgy tűnik, az evolúciót a fejlődéssel akarja összekötni. Én ezzel nem igazán értek egyet, mert szerintem az evolúció nem feltétlenül "fejleszt". Én inkább azt mondanám, hogy az evolúció az élővilág változásával van összefüggésben."
Értem, mire gondolsz, és alapvetően igazad van, de azért az evolúció következtében mégiscsak történt fejlődés is. Persze Mojjo megjegyzése jogos, kérdés, pontosan mit nevezünk fejlődésnek, de szerintem azt, hogy az élőlények egyre komplexebb váltak, nyugodtan nevezhetjük annak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!